Det moraliska landskapet i landet har förändrats och Republikanerna har förlorat kontakten med väljarna i sociala frågor. Det menar bedömare efter att Barack Obama vunnit presidentvalet på nytt, samtidigt som folket i flera delstater sagt ja till samkönade äktenskap.
Det var straffsparksläge för Republikanerna efter fyra svåra ekonomiska år för USA under president Barack Obama – men ändå lyckades inte the Grand Old Party vinna tillräckligt stöd bland väljarna. Att folkomröstningar i flera delstater samtidigt ledde till ett ja till samkönade äktenskap skakar också om landets konservativa – som nu tvingas till självrannsakan.
Efter en intensiv och bitvis smutsig valkampanj – som totalt kostade över 1,6 miljarder dollar – blev upplösningen något av ett antiklimax: Barack Obama sitter kvar som president, representanthuset är fortsatt republikanskt och senaten styrs vidare av demokrater. Obama lyckades vinna nästan samtliga delstater där utgången på förhand var oviss – och med totalt bara några hundra tusen rösters marginal i "the swing states" blev det till slut en övertygande seger för den demokratiske presidenten och ett svidande nederlag för Mitt Romney och Republikanerna.
Trots att de flesta opinionsmätningar den sista tiden före valdagen visade på en knapp seger för Obama, var ändå många politiska kommentatorer på högerkanten övertygade om att Romney skulle vinna. Enligt dem hade opinionsmätningarna underskattat det engagemang som Romney väckt bland de republikanska väljarna och inte räknat med att många av Obamas tidigare anhängare tappat tilltron till honom.
Men verkligheten visade sig vara en annan. Obama lyckades, trots att facit efter snart fyra år vid makten var minst sagt svagt – med skenande statsskuld, hög arbetslöshet och 46 miljoner amerikaner beroende av matkuponger – behålla mycket av sitt väljarstöd från 2008, och inte minst avgörande var återigen hans förmåga att attrahera yngre väljare, kvinnor, svarta och hispanics – grupper där Romney inte alls lyckades lika bra. Hans – och tidigare republikanska presidentkandidaters – väljarbas domineras av vita män, och i takt med att USA:s befolkningsstruktur förändras, räcker inte det för att vinna presidentposten.
Michael Tanner vid tankesmedjan Cato Institute konstaterar att partiet har flera stora utmaningar. "De amerikanska väljarna har förändrats, men Republikanerna har inte förändrats med dem", skriver han och menar att det nu handlar om att både hantera den förändrade demografiska kartan och att partiet inte är i kontakt med väljarna i sociala frågor. "Problemet är inte bara en fråga om deras ställningstaganden i dessa frågor, utan deras ton. Det är inte bara det att Republikanerna är emot abort och homoäktenskap, utan att de ofta låter intoleranta och självrättfärdiga", menar han. Stödet från konservativa räcker inte när partiets kandidater verkar "sakna kulturell kontakt med stora delar av väljarkåren" skriver Tanner och avslutar: "Det är inte svårt att se att Republikanerna har en allvarlig självrannsakan att göra på flera områden om inte den här förlusten bara ska vara början". ("No Good Excuses", Nationalreview.com).
Albert Mohler, president vid Southern Baptist Theological Seminary och en av de mest framträdande konservativa kristna profilerna i USA, pekar på sekulariseringen som en av de avgörande faktorerna bakom valutgången och resultatet i de samtidiga folkomröstningarna. "Ny forskning indikerar att den enskilt största faktorn som formar trender bland väljarna är kyrkligt engagemang. Långt färre amerikaner går till kyrkan nu och en studie visade nyligen att hela 20 procent av amerikanerna inte längre har någon religiös tillhörighet alls. Sekulariseringen av väljarkåren kommer att få monumentala konsekvenser", menar Mohler. Han konstaterar att Republikanerna riskerar att bli ett parti för "åldrande konservativa" och skriver: "Inget parti kan vinna om det ser mer ut som vägen till det förgångna än vägen till framtiden".
Den välkände teologen skriver också att evangeliska kristna måste se utgången av valet som en "katastrof för viktiga moraliska frågor". Dels för Obamas radikala hållning i abortfrågan och hans bejakande av samkönade äktenskap – men inte minst för att han sannolikt kommer att få utse en eller två nya domare till Högsta domstolen och därmed för lång tid framöver prägla ställningstaganden i viktiga konstitutionella frågor.
Att folket i flera delstater nu för första gången röstat ja till att tillåta samkönade äktenskap är också en tydlig signal om ett "förändrat moraliskt landskap" som blir en stor utmaning, skriver Mohler.
"Vi står inför en utmaning som är långt större än någon politisk utmaning, när vi måste lära oss att på ett attraktivt sätt övertyga amerikaner att dela våra moraliska värderingar om äktenskap, sex, livets okränkbarhet och en rad moraliska frågor", skriver han. Mohler uppmanar också till intensiv bön för presidenten och regeringen. (Aftermath: Lessons from the 2012 election, albertmohler.com).
En annan framträdande kristen konservativ profil som inte dragit sig för gå i skarp konfrontation med president Obama är Franklin Graham. Efter valet förklarade han att USA är "på väg mot undergång". I en CNN-intervju förklarade Graham – son till legendariske evangelisten Billy Graham, som gav sitt stöd till Romney i valrörelsen – att han bland annat syftar på äktenskapsfrågan.