Göteborg

Succé för julmusikal i Smyrnakyrkan – publikrekord på premiären

I år hölls föreställningen i församlingens nya lokaler.

Det var fullsatt när barn och unga förmedlade julens budskap i musikalen ”Drömmen om jul” i Smyrnas nya lokaler, Frihamnskyrkan.

– Vi vill bjuda in hela Göteborg till en fantastisk musikal som är helt gratis och berättar om det goda budskapet, säger projektledaren Kalle Lundin.

Publicerad Uppdaterad

Det var i lördags, den 25 november, som portarna för ”Drömmen om jul” slogs upp. Musikalen har framförts sedan 2006 och visats för tusentals barn i Sverige på många olika platser. 

På årets premiärvisning blev det publikrekord när salen, som har 1 000 platser, blev helt full. Därför fick kyrkan hänvisa människor till den ”övre salen” där man fick se musikalen på storbilds­skärm. Då var det många av församlingsmedlemmarna i Smyrna som gick dit, för att ge sin plats till personer som i vanliga fall inte går till kyrkan.

Omkring 110 barn och unga gör musikalen möjlig.
Omkring 110 barn och unga gör musikalen möjlig.
Omkring 110 barn och unga gör musikalen möjlig.
Omkring 110 barn och unga gör musikalen möjlig.

– Vi har drömt om att det skulle vara ett sådant här tryck. Det känns väldigt roligt att föreställningen lockar mycket folk och väcker intresse, säger Kalle Lundin som projektleder arbetet med musikalen.

Musikalen visas sex gånger och fyra av dem är riktade till skolor. Flera skolor har dock tvingats avboka sin plats på grund av ekonomiska skäl som lett till personalbrist, säger Kalle Lundin.

– Det är tråkigt – att det som hindrar är att det inte finns tillräckligt med personal, säger han och lägger till att föräldrar i vissa fall hoppat in för att klassen ändå ska kunna se musikalen. 

Sammanlagt förväntas 3 500 elever från förskoleklass till mellanstadiet från ett femtiotal skolor se musikalen.

Den andra och sista offentliga föreställningen äger rum den första december. Det krävs ingen anmälan för att se den och man väntar att det kan bli stort tryck även denna föreställning. Men man kan också se musikalen live eller senare på församlingens Youtube-kanal Smyrna play

Kalle Lundin projektleder arbetet med julmusikalen.

Med tanke på den stora efterfrågan önskar man utöka antalet föreställningar till nästa år. 

– Vi tror verkligen att det här är ett fantastiskt koncept, säger Kalle Lundin. 

Även antalet barn och unga som var med i musikalen slog rekord. Förra året var det 85 stycken och i år var det uppemot 110 barn och unga som framförde musikalen. 

Många repetitioner ligger bakom föreställningen.

– Vi har otaliga berättelser där vi fått se barn växa så mycket som personer, i självförtroende och självkänsla, säger Kalle Lundin. 

Vi har otaliga berättelser där vi fått se barn växa så mycket som personer, i självförtroende och självkänsla.

Kalle Lundin

Repetitionerna inför föreställningarna har pågått varje helg, med uppehåll för höstlov, sedan i september. Det är mycket arbete bakom, men Kalle Lundin tycker att det helt klart är värt det. 

– Det är storheten i att ge mycket av sin tid, att man får så mycket tillbaka. På sådana här saker – andra människor och Guds rike – kan jag uppmuntra alla att slösa tid, säger han.

Powered by Labrador CMS