Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Succé för israeliska hantverkslådor till utlandet

Coronapandemin har slagit hårt mot israeliska turistberoende småföretag, med tiotusentals nedstängningar som följd. Samtidigt har flera företag räddats av en ny tjänst som erbjuder presentlådor med israeliskt hantverk och bibelhänvisningar och som levereras till abonnenter runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 30 dec 2021

Artza heter tjänsten, ett hebreiskt ord som betyder ”(i riktning) mot landet”, och som enligt företagets sajt syftar på 1 Mosebokens berättelse om hur Abram blev kallad av Gud att bege sig till landet Kanaan.

”Vårt namn är tänkt att fånga den upplevelse som vi hoppas ge dig, nämligen en resa 'mot landet' Israel”, förklarar företaget på sajten och påminner samtidigt om ett av Guds löften i nämnda bibelbok: om välsignelse till dem som välsignar Abraham.

Mer konkret erbjuder Artza abonnemang på presentlådor med israeliska hantverksprodukter, som levereras en gång i kvartalet och åtföljs av berättelser bakom produkterna. Genom att köpa in produkterna från olika hantverkare runt om i Israel kan tjänsten samtidigt stötta dessa småföretagare.

Under pandemin har över 40 000 israeliska företag tvingats stänga ner permanent, och ytterligare drygt 20 000 tillfälligt, uppger tidningen Christian Post, som har intervjuat Artzas grundare, Itai Schimmel.

–  Det har varit helt hjärtekrossande att se fler och fler butiksfönster igenplankade varje morgon, säger företagaren.

Men sedan Schimmel etablerade sin affärsidé under början av pandemin har Artza kunnat förmedla över en miljon amerikanska dollar till sammanlagt fyrtiotalet israeliska småföretag och tiotalet välgörenhetsorganisationer, tack vare projektets utformning.

Grundaren berättar hur vissa hantverkare rent av gråtit av glädje på telefonen när Artza gjort beställningar av dem, och hävdat att tjänsten gjort att de har kunnat fortsätta hålla öppet, åtminstone i ytterligare några månader.

Utöver att hjälpa hantverkarna har tjänsten också ett andra huvudsyfte, nämligen att levandegöra Bibelns berättelser.

Varje lådas hantverksprodukter kommer från ett särskilt område i Israel, och åtföljs av foton, berättelser, en beskrivning av områdets historia och hänvisningar till relaterade bibelställen.

Med hjälp av hantverksprodukterna, som innefattar allt från mat till keramik, är tanken att mottagaren ska få visualisera, känna på, smaka och känna lukten av det aktuella israeliska området.

Åtta saker utlovas för varje låda, oavsett område: något för själen, något som inspirerar, något att lära sig, något att smaka på, något att dela, något för kroppen, något att laga, samt något att omhulda.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Flytande könsidentitet uppmuntras på förskolor

Barn. Normkritisk litteratur rekommenderas, biologisk fakta tonas ned och ord som ”flickor” och ”pojkar”... torsdag 27/1 11:50

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
Följ Världen idag i sociala medier