Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Succé för israeliska hantverkslådor till utlandet

Coronapandemin har slagit hårt mot israeliska turistberoende småföretag, med tiotusentals nedstängningar som följd. Samtidigt har flera företag räddats av en ny tjänst som erbjuder presentlådor med israeliskt hantverk och bibelhänvisningar och som levereras till abonnenter runt om i världen.

Nyheter · Publicerad 18:00, 30 dec 2021

Artza heter tjänsten, ett hebreiskt ord som betyder ”(i riktning) mot landet”, och som enligt företagets sajt syftar på 1 Mosebokens berättelse om hur Abram blev kallad av Gud att bege sig till landet Kanaan.

”Vårt namn är tänkt att fånga den upplevelse som vi hoppas ge dig, nämligen en resa 'mot landet' Israel”, förklarar företaget på sajten och påminner samtidigt om ett av Guds löften i nämnda bibelbok: om välsignelse till dem som välsignar Abraham.

Mer konkret erbjuder Artza abonnemang på presentlådor med israeliska hantverksprodukter, som levereras en gång i kvartalet och åtföljs av berättelser bakom produkterna. Genom att köpa in produkterna från olika hantverkare runt om i Israel kan tjänsten samtidigt stötta dessa småföretagare.

Under pandemin har över 40 000 israeliska företag tvingats stänga ner permanent, och ytterligare drygt 20 000 tillfälligt, uppger tidningen Christian Post, som har intervjuat Artzas grundare, Itai Schimmel.

–  Det har varit helt hjärtekrossande att se fler och fler butiksfönster igenplankade varje morgon, säger företagaren.

Men sedan Schimmel etablerade sin affärsidé under början av pandemin har Artza kunnat förmedla över en miljon amerikanska dollar till sammanlagt fyrtiotalet israeliska småföretag och tiotalet välgörenhetsorganisationer, tack vare projektets utformning.

Grundaren berättar hur vissa hantverkare rent av gråtit av glädje på telefonen när Artza gjort beställningar av dem, och hävdat att tjänsten gjort att de har kunnat fortsätta hålla öppet, åtminstone i ytterligare några månader.

Utöver att hjälpa hantverkarna har tjänsten också ett andra huvudsyfte, nämligen att levandegöra Bibelns berättelser.

Varje lådas hantverksprodukter kommer från ett särskilt område i Israel, och åtföljs av foton, berättelser, en beskrivning av områdets historia och hänvisningar till relaterade bibelställen.

Med hjälp av hantverksprodukterna, som innefattar allt från mat till keramik, är tanken att mottagaren ska få visualisera, känna på, smaka och känna lukten av det aktuella israeliska området.

Åtta saker utlovas för varje låda, oavsett område: något för själen, något som inspirerar, något att lära sig, något att smaka på, något att dela, något för kroppen, något att laga, samt något att omhulda.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10