Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Succé för Ära21 – arrangör ser växande Jesusrörelse

Evangeliska frikyrkans årliga lovsångsfestival för ungdomar, Ära, samlade i helgen drygt 500 deltagare, fördelade på tre platser. Projektledaren Samuel Westergren vittnar om en eftersmak av förundran – över ungdomars hunger och Guds respons.

Nyheter · Publicerad 18:17, 7 sep 2021

– Jag tycker mig se en ung Jesusrörelse bildas alltmer, en Jesusrörelse som bara tillber Jesus och fylls av hopp och frimodighet, beskriver han.

Westergren konstaterar också att det har varit just en sådan rörelse som Äras ledningsgrupp har längtat efter, och hoppats på att få se och kunna betjäna.

Rent praktiskt har Ära sett annorlunda ut varje år sedan starten 2019, då eventet ersatte ungdomsfestivalen Frizon som tidigare hållits i två decennier. 

Medan Ära19, i likhet med Frizon, kunde hållas på lägerområdet Torp i Närke med över tusen deltagare och stormöten i ”Ladan” satte coronapandemin stopp för en sådan fortsättning året därpå. 

Ära20 hölls i stället utspritt lokalt, på drygt 20 platser, med gemensamma möten och kommunikation via videolänk. 

I år hölls ett slags mellanting som bestod av tre parallella, självkörande evenemang i Huskvarna, Linköping och Stockholm. Samtliga av de drygt 500 deltagarplatserna som kunde erbjudas såldes ut. 

– Det var ett otroligt tryck på att vara med. Alla har ju verkligen varit svältfödda på att vara i en sådan gemenskap och atmosfär, säger projektledaren.

Även om Ära19 gav en mer ”klassisk festivalkänsla”, som Westergren beskriver det, så konstaterar han att själva innehållet och programmet förblivit ungefär detsamma under de tre åren.

– Sedan i år har vi som ledningsgrupp behövt organisera oss väldigt väl. Vi har delat upp ledningsgruppen i tre grupper, som tillsammans med lokala ledare bildar egna projektgrupper, förklarar han, och tillägger att de har upplevt ett värde just i att jobba mer tillsammans med lokala församlingar.

Något uttalat tema hade inte Ära21, men däremot ett speciellt fokus på bibelstycket Jesaja 61:1–3, som handlar om ett ”nådens år från Herren” och att de sörjande i Sion ska få ”lovprisningens klädnad i stället för en modfälld ande”.

– Som vi ser det var det verkligen något vi upplevde att Gud ville betona. Vi upplever ju många att det finns modlöshet i pandemin, säger Samuel Westergren. 

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00