Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Stort intresse för Oas-rörelsens bönepromenader

Varje torsdag sänder Oas-rörelsen bönepromenader live på Facebook. Människor på olika håll i landet deltar genom att promenera där de befinner sig.

– Responsen ökar hela tiden. Bönevandringar är något man kan göra i coronatid, säger Hans Weichbrodt, präst och Oasinspiratör.

Nyheter · Publicerad 06:00, 28 apr 2020

Bönepromenaderna med Hans Weichbrodt är en del av Oasrörelsens digitala satsning ”Husmöten”, där även bibelkviss, morgonsång, bibelläsning och barnmöten ingår.

Den här veckans digitala bönevandring sändes från Husaby vid Kinnekulle, där man tror att Olof Skötkonung döptes omkring år 1 000.

– Det blev en vändpunkt för vårt land. Han var den andra kungen som döptes i Sverige och den förste som bevarade tron hela sitt liv, undervisar Hans Weichbrodt i sin livesändning på Facebook.

Sedan övergår han till att be om uthållighet i tron och om välsignelse över vårt kungahus.

Under sändningen kan deltagarna kommentera och interagera. Många skriver var de är och Hans Weichbrodt har börjat sätta en nål för varje plats på en stor Sverigekarta. På bara en vecka har det rapporterats in ett hundratal orter, berättar han för Världen idag.

– Till min stora förvåning var det ytterligare drygt 70 nya orter som rapporterades in bara under torsdagens livesändning.

Att bönevandra är bibliskt, enligt Weichbrodt: I Första Mosebok står det att Henok vandrade i gemenskap med Gud i 300 år, och Jesus hade ofta samtal med lärjungarna medan de gick på vägen.

– Det handlar om att fälla upp antennerna en liten stund varje dag och öva sig i att vara extra öppen för intryck från den helige Ande – och att stanna upp om man blir påmind om något. Det är jättebra att ha med sig Bibeln eller en bibelapp i mobilen.

Under bönepromenaden i Husaby ringde ett elbolag till Hans Weichbrodt och han blev påmind om att bönen är en kraftkälla. I samma stund kommenterade en person från norra Sverige att hon kommit fram till en kraftledningsgata under sin vandring på skoterspåret.

– Att lyssna till den helige Ande på det här sättet kan vara lite lekfullt, men kan i nästa ögonblick övergå i ett heligt allvar, säger Weichbrodt.

Han påpekar att promenader är något som de flesta kan ägna sig åt, även om man går långsamt. Det är en aktivitet som passar bra i coronatider och som även de som av någon anledning inte kan gå ut kan vara med på hemifrån, betonar han.

– Vi kan välsigna vår omvärld genom att be till Fadern för olika saker vi möter på vår vandring. Under en bönepromenad för några veckor sedan hade jag utsikt över ett sjukhus och uppmuntrade människor att be för sjukhusen i sina egna kommuner. Vi får mycket mer bönesvar än vi tror.

En sjuksköterska blev uppmuntrad att fortsätta bönevandra vid det sjukhus där hon arbetade. Flera personer har också hört av sig och berättat om bönesvar de fått, kopplade till bönen under dessa promenader.

Det handlar om att fälla upp antennerna en liten stund varje dag och öva sig i att vara extra öppen för intryck från den helige Ande – och att stanna upp om man blir påmind om något.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10