Precis som i Sverige har det förekommit könskorrigerande behandling på barn i Storbritannien och liksom här har frågan debatterats intensivt den senaste tiden. I ett uttalande i tidningen Times inför ett kommande regeringsbeslut i frågan säger nu Liz Truss, minister med ansvar för jämställdhetsfrågor, att man vill undvika att barn fattar livsavgörande beslut som de längre fram i livet kan tänkas vilja ha ogjorda.
”Innan 18 års ålder, när människor fortfarande utvecklas i sin förmåga till beslutsfattande, bör de skyddas från att fatta beslut om sina kroppar som de kan komma att ångra i framtiden”, menar Truss.
Storbritannien har i likhet med Sverige och många andra länder de senaste åren sett en enorm ökning av unga som menar sig vara födda med ”fel” kön.
Det kommande beslutet väntas innebära att det blir förbjudet med könsalternerande behandling innan en person blir myndig. Det betyder i så fall att kirurgiska ingrepp, pubertetsblockerare och hormonbehandling inte längre ska användas på barn.
Den brittiska regeringens ställningstagande har mötts av en kritikvåg från bland annat hbtq- och transdebattörer, men hyllas av andra som menar att det är hög tid att beslutsfattare sätter barnens långsiktiga hälsa och säkerhet före ideologiska experiment.
”Brittiska regeringen stoppar könalternerande behandlingar på omyndiga, och ökar tryggheten i omklädningsrum. Barnens skydd sätts äntligen före vuxna ideologer”, skriver svenska tankesmedjan Claphaminstitutet på Twitter.
Liz Truss hamnade nyligen i en annan ordstrid med transideologer när hon anförde att toaletter för kvinnor inte i framtiden ska vara öppna för personer som fötts som män men nu identifierar sig som kvinnor.