Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Storbrand nära Jerusalem hotade universitetssjukhus

En stor terrängbrand, som bröt ut strax väster om Jerusalem i söndags, har bränt ner hundratals hektar mark och hotat närliggande samhällen och ett stort sjukhus.

På tisdagsmorgonen ska dock räddningsstyrkorna ha haft det mesta av branden under kontroll.

Nyheter · Publicerad 22:00, 17 aug 2021

Till en början var det tal om att ta hjälp från andra länder i bekämpningen av branden, där Israel på måndagskvällen vände sig till bland annat Grekland, Cypern, Italien och Frankrike för att be om hjälp, rapporterar tidningen Jerusalem Post.

Även Turkiet erbjöd sig att skicka ett brandflygplan, vilket Israel tackade ja till, men på tisdagsmorgonen uppgav ministern för samhällssäkerhet, Omer Bar Lev, att internationell hjälp inte längre behövdes.

Samtidigt kvarstod dock en farhåga om att starka vindar skulle kunna få bränderna, som ödelagt mark beklädd med skog och buskar, att sprida sig igen senare på dagen.

Efter att hundratals brandmän hade arbetat under natten började ett antal brandflyg och helikoptrar att bekämpa lågorna under tisdagsmorgonen.

Ett speciellt fokus har varit att hålla branden borta från universitetssjukhuset Hadassah i närliggande byn Ein Kerem, vid Jerusalems västra utkant. Enligt arméradion ska tjänstemän ha varit oroliga för att de kanske inte skulle klara av att evakuera hela sjukhuset på ett säkert sätt.

Ett par tusen invånare i området nära branden evakuerades på måndagen, då branden spreds med hjälp av starka vindar, men många av dem kunde sedan återvända hem redan på måndagskvällen.

Branden är enligt nyhetsbyrån AP en av de största i landets moderna historia, där varmt väder och korta vintrar på senare år har gjort de skogsbeklädda kullarna i närheten av Jerusalem extra sårbara.

Brandkårschefen Dedi Simchi berättade på måndagen att brandorsaken fortfarande undersöktes, samtidigt som han konstaterat att branden kommit till som ett resultat av mänsklig aktivitet.

–  Huruvida det handlar om vårdslöshet, omdömeslöshet, illvillja eller mordbrand, det vet vi inte, sade Simchi.

Miljöskyddsministern, Tamar Zandberg, varnade enligt Jerusalem Post på måndagen att sådana här bränder och extremväder kommer att bli vanligare under de kommande åren, på grund av klimatförändringarna.

– Från och med nu kommer det bli värre och värre. Något måste göras, och det måste göras nu, sade Zandberg.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier