Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Storbrand nära Jerusalem hotade universitetssjukhus

En stor terrängbrand, som bröt ut strax väster om Jerusalem i söndags, har bränt ner hundratals hektar mark och hotat närliggande samhällen och ett stort sjukhus.

På tisdagsmorgonen ska dock räddningsstyrkorna ha haft det mesta av branden under kontroll.

Nyheter · Publicerad 22:00, 17 aug 2021

Till en början var det tal om att ta hjälp från andra länder i bekämpningen av branden, där Israel på måndagskvällen vände sig till bland annat Grekland, Cypern, Italien och Frankrike för att be om hjälp, rapporterar tidningen Jerusalem Post.

Även Turkiet erbjöd sig att skicka ett brandflygplan, vilket Israel tackade ja till, men på tisdagsmorgonen uppgav ministern för samhällssäkerhet, Omer Bar Lev, att internationell hjälp inte längre behövdes.

Samtidigt kvarstod dock en farhåga om att starka vindar skulle kunna få bränderna, som ödelagt mark beklädd med skog och buskar, att sprida sig igen senare på dagen.

Efter att hundratals brandmän hade arbetat under natten började ett antal brandflyg och helikoptrar att bekämpa lågorna under tisdagsmorgonen.

Ett speciellt fokus har varit att hålla branden borta från universitetssjukhuset Hadassah i närliggande byn Ein Kerem, vid Jerusalems västra utkant. Enligt arméradion ska tjänstemän ha varit oroliga för att de kanske inte skulle klara av att evakuera hela sjukhuset på ett säkert sätt.

Ett par tusen invånare i området nära branden evakuerades på måndagen, då branden spreds med hjälp av starka vindar, men många av dem kunde sedan återvända hem redan på måndagskvällen.

Branden är enligt nyhetsbyrån AP en av de största i landets moderna historia, där varmt väder och korta vintrar på senare år har gjort de skogsbeklädda kullarna i närheten av Jerusalem extra sårbara.

Brandkårschefen Dedi Simchi berättade på måndagen att brandorsaken fortfarande undersöktes, samtidigt som han konstaterat att branden kommit till som ett resultat av mänsklig aktivitet.

–  Huruvida det handlar om vårdslöshet, omdömeslöshet, illvillja eller mordbrand, det vet vi inte, sade Simchi.

Miljöskyddsministern, Tamar Zandberg, varnade enligt Jerusalem Post på måndagen att sådana här bränder och extremväder kommer att bli vanligare under de kommande åren, på grund av klimatförändringarna.

– Från och med nu kommer det bli värre och värre. Något måste göras, och det måste göras nu, sade Zandberg.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier