De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

En man får hjälp efter att poliser satt in tårgas under demonstrationer i Hebron på måndagen. Omfattande protester pågick över hela Västbanken på måndagen. Foto: NASSER SHIYOUKHI/AP SCANPIX

Stora protestaktioner mot palestinska regeringen

De största protesterna hittills mot det palestinska myndigheterna pågår i flera städer på Västbanken. Den allt svårare ekonomiska situationen har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis.

Nyheter · Publicerad 14:20, 11 sep 2012

Protesterna som inleddes i förra veckan har vuxit i styrka och på måndagen drabbade demonstranter samman med kravallpolis på flera håll i Västbanken i protester som enligt AP är de största missnöjesyttringarna mot de egna myndigheterna under självstyrets 18-åriga historia. Demonstranterna kräver att både premiärminister Salam Fayyad och president Mahmoud Abbas avgår.

Ökade kostnader gör det svårt för många invånare på västbanken att försörja sig.
– Ingen klarar sig, utom de politiska höjdarna, vi måste trycka på regeringen för en förändring, säger taxichauffören Sami Saleh till AP.

Höjda priser på bensin och livsmedel och den höga arbetslösheten är faktorer som lett till det växande missnöjet, men demonstranterna klagar också över korruption inom myndigheterna, konstaterar The Guardian.
Tiotusentals taxibilar, bussar och lastbilar stod stilla under en endagsstrejk på måndagen och lamslog effektivt flera städer i Västbanken. Både i Israel och i det palestinska ledarskapet finns en oro för att utvecklingen ska leda till en revolt liknande den "arabiska våren" i flera arabländer, skriver Wall Street Journal, WSJ. – Jag tror inte någon ledare kan bortse från protesterna, säger Naser Abdulkarim, ekonomiprofessor vid universitetet Bir Zeit, till WSJ.
– President Abbas och premiärminister Fayyad bör vara oroliga, för myndigheterna kan mista kontroll över protesterna, säger professorn.

I Hebron gick hundratals demonstranter på måndagen till angrepp mot flera myndighetsbyggnader, däribland en polisstation, och förstörde fönsterrutor med stenkastning. De försökte också storma en av byggnaderna, men stoppades av polis som sprutade tårgas och slog ner en del av demonstranterna, rapporterar AP. Myndigheterna skyller den svåra ekonomiska situationen på att bistånd från givarländer uteblivit. President Mahmoud Abbas sade på lördagen att myndighetsanställda inte kommer att kunna få full lön den här månaden på grund av att USA och arabländerna inte gett utlovat stöd.
Myndigheten har 154 000 anställda, som med sin inkomst ofta försörjer familj och anhöriga, skriver Ynet News. De anställda har enligt AP inte fått full lön på flera månader. Det palestinska finansdepartementet uppger att 1,2 miljarder dollar av utlovat bistånd saknas, vilket är mer än en fjärdedel av årsbudgeten, skriver AP.

En bidragande faktor till de ekonomiska bekymren på Västbanken är att Israel nyligen beslutat höja momsen och bensinpriset – vilket genast fick genomslag i det palestinska områdena. Självstyret tillkännagav på söndagen att man vill få tillstånd ändringar i det 18 år gamla avtalet med Israel som reglerar gemensamma tull- och skattesatser. Avtalet har enligt självstyret missgynnat palestinierna, då man bland annat måste hålla samma momssats som Israel, vilket förhindrar de prissänkningar som invånarna kräver. De palestinska myndigheterna kräver också att israeliska restriktioner för palestinsk handel med omvärlden upphävs.  

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...