Nyheter
Stor svensk militärövning möter kritik
I dag, måndag, inleds den största militärövningen i Sverige på 20 år. Över 19 000 svenskar kommer att delta, dessutom förband från länder som Estland, Norge och USA. Fiende i övningen är ett fiktivt land som har likheter med Ryssland, som för övrigt inleder en stor militärövning på torsdag. Nu riskerar spänningen att trappas upp, menar kritiker.
Att gå ihop med sina kompisar mot en fiende är det sämsta man kan göra i en konflikt. I stället borde man göra tvärtom: Verka för dialog, samarbete och samtal.
Karin Utas Carlsson
Varför har vi inte gjort en sådan här övning på 20 år? Om vi backar bandet drygt 20 år tillbaka var sådana här övningar vanliga.
Lars Gyllenhaal
Läs mer
”Aurora 17” är namnet på den militärövning som inleds i Sverige i dag. Under veckorna 37–39 genomförs övningen i luften, på marken och till sjöss i Mälardalen, Stockholm, Göteborg samt på och runt Gotland. Totalt medverkar samtliga av landets stridskrafter och över 19 000 kvinnor och män, uppger TT.
Det gör övningen till den största militärövningen i Sverige på över 20 år.
Utöver stridskrafterna tillkommer ett 40-tal myndigheter samt omkring 1 500 personer från andra länder.
De utländska förband som ska delta kommer från Danmark, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA.
Några dagar in i övningen, närmare bestämt den 14–20 september, ska samtidigt den stora ryska militärövningen ”Zapad 17” äga rum i Vitryssland och Ryssland.
En som är kritisk till Aurora 17 är Karin Utas Carlsson, talesperson för kampanjen ”Stoppa Aurora”.
– Vi är väldigt oroliga för den här utvecklingen. Vi anser att medier och politiker länge har tagit ställning för Nato-sidan/USA-sidan. Spänningen trappas upp och det blir värre med den här övningen.
Fiende i övningen är ett fiktivt land som kallas ”A-land”. Enligt SVT Nyheter är det ett grannland i öst som har ”ökat sina påverkansoperationer mot grannländerna, och kränkt Sveriges territoriella integritet med flyg och ubåtar”. Landet har ”varit inblandat i att skapa en kris genom att införliva ’Y-land’ i sitt territorium” och har ”skärpt tonen mot ’B-land’ vars gränser är helt omslutna av A-land och beroende av dess olja och gas.”
Försvarsmakten dementerar att det skulle handla om Ryssland, men enligt Karin Utas Carlsson är det självklart att det är Ryssland som åsyftas.
– Det räcker att titta på de kartor som används i övningen. Vi har väl alla gått i skolan. Naturligtvis är det en provokation, säger hon.
Hon tycker att Sverige och Natoländerna borde låta bli att måla ut Ryssland som skurk.
– Att gå ihop med sina kompisar mot en fiende är det sämsta man kan göra i en konflikt. I stället borde man göra tvärtom: Verka för dialog, samarbete och samtal, säger hon.
Men är det inte bra att träna sitt försvar?
– Jo, jag är inte emot försvarsövningar. Men jag anser inte att Sverige ska bjuda in Nato-länder till övningarna.
Enligt Försvarsmakten är övningen dock ingen Nato-övning.
– Formellt är det inte det, men övningen leder ändå mot ett Nato-samarbete, säger Utas Carlsson.
Hon tror inte att Ryssland är någon ”ängla-stat”, men hon är kritisk till att medier och politiker ”använder olika måttstockar för olika länder”.
– Vi får dagligen höra om Rysslands aggressioner, men vi får inte höra om USA:s aggressioner: Hur de agerat i länder som Jemen, Syrien, Libyen, Afghanistan och Irak, säger hon.
Världen idag tar kontakt med Försvarsmakten för att höra deras syn på saken, men blir tills vidare hänvisade till svaren de ger på sin hemsida. Där fastslår de bland annat att övningen inte är en Nato-övning.
”Aurora 17 är en svensk nationell försvarsmaktsövning. För att genomföra en så bra övning som möjligt och för att träna den svenska försvarsförmågan mot en större och kvalificerad motståndare är däremot några andra länder inbjudna att delta. Deltagandet regleras i bilaterala avtal mellan Sverige och de deltagande länderna” skriver man.
På frågan om ifall det är Ryssland som åsyftas säger övningsledaren Bengt Andersson till SVT Nyheter:
– Fienden i övningen är A-land, som är ett helt fiktivt land som vi har skapat för att ge oss bästa övningen. Det är konstruerat för att vi ska kunna öva de mål som vi vill uppnå. Att ett land övar sitt territoriella försvar, och att försvara sig själv och sina intressen, det är inte en provokation för någon.
Världen idag försöker även få kontakt med Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, för att höra vad Ryssland anser om övningen, men han avböjer från att kommentera.
En som är positiv till Aurora är Lars Gyllenhaal, försvarsbloggare och författare i modern militärhistoria. Världen idag ringer upp honom för att ställa några frågor om övningen.
Varför genomförs den här övningen just nu?
– Jag skulle vilja vända på frågan. Varför har vi inte gjort en sådan här övning på 20 år? Om vi backar bandet drygt 20 år tillbaka var sådana här övningar vanliga.
Var även utländskt deltagande normalt?
– Nej, det är ett nytt inslag. Men enligt mig är det inte något avgörande. Det är endast 1 500 personer från andra länder som är med i övningen.
Har de ingen betydelse?
– Jo, symbolisk. Det är viktigt att vi lever upp till det som vi har sagt i flera år. Vi är solidariska mot andra länder och hoppas att de ska vara solidariska mot oss. Påståendet att Sverige ännu skulle vara neutralt stämmer inte, och vi är helt öppet med i en mer och mer säkerhetspolitisk allians, EU.
Vad betyder det att vi inte är alliansfria?
– Att vi förhåller oss till omvärlden på ett annat sätt. Vi måste vara beredda på att ställa upp för våra grannar.
Måste vi även ställa upp för USA?
– Vi har bland annat hjälpt Frankrike efter terrorattackerna i Paris och genom vårt engagemang i Mali. När USA drabbades av 11:e september-attackerna så ställde Sverige, och även Ryssland, upp och hjälpte USA. Bland annat i form av engagemang i Afghanistan. Hur det blir framöver? Jag tror att Sverige framför allt kommer fortsätta att samverka med EU-stater och Norge.
Vad får länderna i övningen i utbyte av att träna med oss?
– Jag tror att de ser det som en teoretisk möjlighet att förbereda sig för en eventuell kris i baltstaterna. Sverige ligger väldigt strategiskt mitt i Norden, med lång Östersjökust. Det vore ologiskt att inte öva inför en möjlig kris.
Skulle USA, vid en kris, gripa in för att ”vara snälla” eller för att de själva har intressen?
– I första hand tror jag att USA:s intresse är att markera att det är viktigt att förstärka försvaret i Östersjön. Jag tror inte att de vill hetsa upp situationen. Det mest spektakulära de gör i den här övningen är kanske att de bidrar med ett stridsvagnskompani. Men ett enda kompani ändrar inte balansen.
Är det Ryssland som är fiende i övningen?
– Det är inget särskilt land som pekas ut. Det är ett fiktivt land. Om det finns paralleller? Ja. Provokation? Nej, jag tycker inte det.
Är övningen ett närmande mot Nato?
– Vi har hållit på med det här närmandet i flera års tid. Det är något som har pågått helt öppet. Övningen ändrar inte på det.
Är den ryska övningen Zapad ett svar på Aurora?
– Nej, tänker man så tycker jag att man tillmäter Sverige och Aurora ett för stort värde. Ryssland genomför Zapad-övningar vart fjärde år och de brukar ske på hösten. Att övningarna sammanfaller är nog mer slump vad gäller Kremls val av datum. Vad gäller det svenska valet av övningsdatum så är det dock kanske inte en slump.