På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Stor oro bland kristna i Irak

Omkring 150 000 människor är på flykt från Iraks näst största stad Mosul, som på tisdagen intogs av en militant islamistisk terrororganisation.Premiärminister Nuri al-Maliki har bett parlamentet att utlysa undantagstillstånd, och förklarat att regeringen är beredd att beväpna vanliga medborgare i kampen mot Isis, som står för Islamiska staten i Irak och Syrien.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 jun 2014

Isis mål är att med terror och dödligt våld bygga upp en strikt islamistisk stat i Syrien och Irak, och tog i början av året över staden Fallujah i västra Irak, också den med en stor sunnitisk befolkning.
– De kommer att införa en islam som gör att man närmar sig medeltiden, säger frilansjournalisten Urban Hamid, nyligen återvänd från Irak, till Sveriges radio.
Enligt tidningen Christian Today ska uppemot 1 000 kristna familjer ha lämnat Mosul, och många av dem har tagit sin tillflykt till kloster i närområdet. Andra har flytt längre bort, in i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak.
– Om detta fortsätter, kommer Mosul snart vara helt tömt på kristna, säger en anonym företrädare för den kristna organisationen World Watch Monitor i Irak till Christian Today.
– Det här kan vara den sista kristna utvandringsvågen.

Även bland de kristna i de mindre orterna kring Mosul är oron just nu stor.
– Människor är förtvivlade och vet inte vad som är på väg att hända, säger fader Adris Hanna, syrisk-katolsk präst i Stockholm med rötter i Irak.
Han har släktingar i Qaraqosh, en stad strax utanför Mosul, där större delen av de 40 000 invånarna är kristna. En del av hans släktingar hörde till dem som i panik flydde till de närliggande kurdiska området i Irak på tisdagen, medan andra samlades i ett hus för att kunna försvara sig bättre.
– Men just nu råder lugn i Qaraqosh, och mina släktingar kommer attt återvända igen ikväll. Men jag ser detta som signalen på en helt ny period i Irak. Landet kommer att splittras och det stora, enade Irak kommer aldrig tillbaka.

Enligt Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, måste situationen både ses mot bakgrund av kriget i Syrien och irakisk inrikespolitik.
– Den sunnimuslimska attityden gentemot centralregeringen som är främst shiamuslimsk har hårdnat. Det har skapat en grogrund i sunnitiska områden för motstånd mot regimen, säger han till TT.
Han förklarar att Isis, som även strider i Syrien, har pressats tillbaka efter inbördesstrider mellan rebellgrupper i Syrien. Ledningen har därför inriktat sig på att kontrollera gränsområdet mellan länderna för att etablera baser på den irakiska sidan, och lättare kunna flytta trupper och materiel.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier