Mellan 2008 och 2018 ökade antalet personer som sökte könskorrigerande vård med hela 1 500 procent, enligt Socialstyrelsen. Det är framför allt bland tonårsflickor som ökningen varit som störst. Men nu rapporterar SVT Nyheter om ett stort trendbrott.
I april förra året sändes Uppdrag gransknings tv-program Tranståget och tonårsflickorna. Nu visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort att antalet fall plötsligt minskat på flera håll i landet.
Under det sista kvartalet 2019 minskade antalet remisser till Kid-teamet, den mottagning som behandlar barn vid Karolinska universitetssjukhuset, med 65 procent. Mottagningen fick ta emot 22 remisser, jämfört med 64 under samma period året innan. Själva tror de att minskningen delvis beror på uppmärksamheten kring ämnet i medier, skriver SVT Nyheter.
På Könsidentitetsmottagningen för vuxna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala såg man också en minskning av antalet patienter och satte därför igång en egen studie.
– Våra siffror antyder en minskning på 25 procent för hela landet, varje vecka efter Uppdrag Gransknings första program i april, säger överläkaren Fotis Papadopoulos som arbetat med studien.
– Det handlar om 100–150 ungdomar per år som inte sökt vård, där vi tror att programmet kan ha påverkat. Minskningen syns enbart hos de som tilldelats könet flickor i åldern 13–18 år.
Även i Västra Götaland och i Uppsala har det skett en minskning av antalet remisser för barn och ungdomar under 18 år, men inte i Skåne, Östergötland och Västerbotten. Totalt minskade antalet unga som sökte sig till transvården med 38 procent i Sverige sista kvartalet 2019, jämfört med året innan, uppger SVT.
Fotis Papadopoulos vid Akademiska sjukhuset i Uppsala betonar att det enda man vet är att antalet remisser minskar, inte att antalet personer med könsdysfori gör det.
– Om de personerna får hjälp och stöd att utforska sina tankar och känslor om könsdysfori och identitetsfunderingar på annat sätt, utanför sjukvården, är det positivt.
Mottagningen i Uppsala har tagit emot ”ett fåtal” personer som ångrat sin könsbehandling, säger Fotis Papadopuoulos.
Uppdrag gransknings reportage Tranståget – fortsättningen sänds i dag, onsdag, på SVT1 klockan 20. Det finns även på SVT Play.