Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

Stor majoritet röstade mot hbtq-information till barn

Ett rungande nej till att bland annat informera barn om könskorrigerande behandling. Det blev resultatet av söndagens folkomröstning om hbtq-frågor i Ungern.

Ändå uppnådde man inte nödvändiga 50 procent godkända röster för att omröstningen ska vara giltig.

Nyheter · Publicerad 18:00, 5 apr 2022

Regeringspartiet Fidesz hade organiserat en folkomröstning om hbtq-frågor och minderåriga i samband med söndagens parlamentsval.

Ungrarna ombads att ta ställning till fyra frågor. Det handlade om huruvida det ska vara tillåtet med sexualundervisning i skolan utan föräldrars medgivande, om huruvida barn ska kunna informeras om könskorrigerande behandling, och om huruvida barn ska kunna ta del av media med sexuellt innehåll ”utan begränsning” respektive ta del av media om könskorrigering.

Folkomröstningen har beskrivits som en reaktion mot att EU förra sommaren inledde en formell överträdelseprocedur mot Ungern, som då hade förbjudit skolor att visa material för barn där homosexualitet nämns. 

Omkring 20 procent av rösterna i söndagens folkomröstning förklarades som ogiltiga av den nationella valmyndigheten, skriver Hungary Today, varför resultatet inte kunde godkännas. För det krävdes att minst hälften av alla röstberättigade avlade en giltig röst.

Bland annat ska människor ha uppmanats att sabotera folkomröstningen av oppositionen, som hävdade att folkomröstningen bara var politisk propaganda och skadlig för sexuella minoriteter. Dessa väljare kryssade därför för både ja och nej i folkomröstningen, eller svarade inte alls.

Men en överväldigande majoritet – mellan 92 och 95 procent – av de knappt 3,5 miljoner personer som avlade giltiga röster sade nej på samtliga frågor.

Och även om resultatet inte godkändes är Viktor Orbans regeringskoalition nu så stor att den kan ändra lagar utan folkomröstning, konstaterar Europaportalen.

Så skedde efter 2016 års folkomröstning om att inte ta emot flyktingar. Även då avlades för få giltiga röster. Trots det meddelade Viktor Orbán kort därefter att man skulle ändra i grundlagen i enlighet med förslaget i folkomröstningen.

Bara en av sju nationella folkomröstningar i Ungern sedan 1989 har godkänts, skriver den ungerska nyhetsbyrån Telex.

I söndagens parlamentsval fick regeringskoalitionen Fidesz-KDNP hela 53,3 procent av rösterna, enligt preliminära siffror från Ungerns valmyndighet. Tillsammans med ett tyskspråkigt stödpartis enda plats får man därmed över två tredjedelar av platserna i parlamentet, 136 av 199.

Den lag som antogs i somras förbjuder bland annat att minderåriga får sådan information som ”främjar könsidentitetsmässiga avvikelser, könsbyte och homosexualitet”. Samtidigt godkändes ett beslut om att upprätta ett sökbart register över personer som dömts för sexuella övergrepp mot barn.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier