I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, höger, och dess premiärminister Salam Fayyad, vänster, tillsammans vid regeringsområdet i Västbanksstaden Ramallah. Samtal förs om en ny samlingsregering där bland annat Hamas är tänkt att ingå. Nu hörs starka reaktioner från omvärlden mot att Hamas, med sin syn på Israel, ska få vara med. Foto: Bernat Armangue/ap photo/scanpix

Stopp för bistånd om inte Hamas ändrar sig

Reaktionerna kan bli mycket starka såväl från USA som från EU och Israel om Hamas ska ingå i en ny palestinsk samlingsregering. Stöd och skattepengar upphör och Israel kan överväga att ge Hebron en form av autonomi.

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 nov 2011

Under torsdagen träffade palestiniernas president Mahmud Abbas och Hamas ledare Khaled Mashaal i Kairo för att komma överens om sammansättningen av en koalitionsregering för Västbanken och Gaza­remsan. Oenigheten är stor och förväntningarna är mycket små på resultatet av mötet. Islamisterna kommer inte att ändra sin negativa inställning till Israel om Hamas skulle gå med i regeringen. Dessutom accepterar inte Hamas den nuvarande premiärministern, Salam Fajjad, som chef för den nya samlingsregeringen.
– Hamas kommer inte att ändra sin inställning till Israel. De förblir våra fiender. Hamas erkänner inte Israel, och vi vill inte ge upp våra principer, säger Hamas­medlemmen Salah Bardaweel före mötet i Kairo.

EU-representanten för Väst­banken, Gaza och UNRWA, John Gatt Rutter, säger att Bryssel har skickat meddelanden till den palestinska myndigheten (PA) att de bara fortsätter att arbeta med en koalitionsregering med Fatah och Hamas om Hamas ändrar sin ståndpunkt mot Israel. EU hotar därmed att bryta det politiska och ekonomiska samarbetet med den palestinska myndigheten.
EU-ambassadör Andrew Standley sade att EU:s inställning länge har varit att de inte vill ha något att göra med Hamas förrän Hamas erkänner Israel, avvisar terror och accepterar tidigare avtal mellan Israel och palestinierna.

Den israeliska utrikesministern Avigdor Lieberman är också tydligt i sitt tal.
– Vi vill inte överföra en enda shekel till den palestinska myndigheten om Hamas ingår i en samlingsregering, om inte Hamas säger nej till terror och erkänner Israel, sade Lieberman till Jerusalem Post.
Under flera dagar har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, kvartettens särskilda sändebud Tony Blair och EU-ambassadör Andrew Standley bett Israel att överföra 100 miljoner dollar i skattepengar till den palestinska myndigheten som Israel har undanhållit sedan Unesco tidigare denna månad gjorde palestinierna blir medlemmar i organisationen. Också utrikesminister Hillary Clinton ska ha bett Israel att göra detsamma.
Samtidigt är det starka krafter som vill stoppa det amerikanska stödet till palestinierna om Hamas ingår i värmen.
- Israel kommer inte att överföra pengar till dem som vill förinta landet. Om Mahmoud Abbas är en partner med Hamas är det tydligt att han inte är en partner för fred, säger Lieberman.

Israel överväger ensidiga åtgärder för att omgående kontakta PA om det skulle bli av med en samlingsregering där Hamas deltar. Hebrons mäktiga israelvänliga Sheik Abu Khader al-Jabaari spelar en viktig roll i detta drama, skriver tidningen Makor Rishon.
För tre månader sedan deltog han i ett möte i Tel Aviv där de diskuterade möjligheterna för alternativ som kan ersätta den palestinska myndigheten. Israeliska regeringstjänstemän, historiker och experter på palestinsk relation var med på mötet.
Al-Jabaari motsätter sig att skapa en separat palestinsk stat, och vill helst ha någon form av självstyre inom staten Israel utan terror. Hans oro är att de flesta palestinier är intresserade av att förbättra sin ekonomiska situation, som han hävdar har försämrats under PA-styrelsen.
Alternativ till en självständig palestinsk stat blev mindre relevant i och med Abbas ansökan om medlemskap i FN i september. Hans initiativ för att få Hamas i regeringen har återigen drivit på spekulationer om alternativa lösningar.
Transportminister Jis­rael Katz bekräftade under onsdagen detaljer i dessa diskussioner och sa att han stödde idén.
– Om den nuvarande situationen kommer att förändras och PA bryter mot spelets regler, är jag redo att leda ett israeliskt initiativ för att erkänna en form av självstyre av detta slag. För mig verkar detta vara ett korrekt och realistiskt sätt att svara på, säger Katz till Makor Rishon.

John Solsvik
Jerusalemkorrespondent
Norska Dagen

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00