I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

RFSL Stockholm kan förlora stora summor i stöd efter avslöjandet om en misstänkt våldtäkt på organisationens kontor. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Stockholm stad kan dra in RFSL-bidrag efter avslöjanden

Efter våldtäktsmisstankarna mot en tidigare rådgivare inom RFSL Stockholm, riskerar nu organisationen att bli av med miljonbidrag. Huvudfinansiären Stockholms stad vill utreda om föreningen agerat i strid med gällande riktlinjer.

– Vi kan stoppa utbetalning av bidrag när något händer, säger Eva-Lotta Elmér, enhetschef på socialförvaltningen.

Nyheter · Publicerad 16:40, 5 feb 2021

Nu riskerar RFSL Stockholm att förlora miljonbidrag. Detta efter avslöjandet om att en mångårig rådgivare på föreningen misstänks för våldtäkter och sexuella övergrepp mot unga hbtq-migranter i beroendeställning.

Enligt Svenska Dagbladets granskning ska brotten ha utförts i mannens arbetsrum på RFSL Stockholm. Han avskedades förra året och nekar till brott men kommer, som Världen idag tidigare berättat, att åtalas inom kort.

RFSL Stockholm har beviljats omkring 2 miljoner kronor i bidrag för 2021 av Stockholms stad, som är en av huvudfinansiärerna. Men nu vill socialförvaltningen utreda om föreningen agerat i strid med riktlinjerna för föreningsstöd.

För att en verksamhet ska få bidrag måste den ”aktivt motverka all form av diskriminering, mobbning, kränkande behandling och kriminell verksamhet”, och ”följa lagar och föreskrifter”, skriver SvD.

– Vi kan stoppa utbetalning av bidrag när något händer, trots att det finns ett beslut om bidrag, för pengarna betalas ut kvartalsvis, säger enhetschefen Eva-Lotta Elmér till tidningen.

En utbetalning kan stoppas även under tiden en utredning pågår.

– Vi behöver utreda hur föreningen har hanterat denna situation, och deras agerande när de fick information eller misstankar om händelsen är en viktig del av det.

– Man får ju ont i magen av det här. Det är alarmerande uppgifter, säger Elmér.

Region Stockholm är en annan av finansiärerna, som nu drar öronen åt sig och säger sig vilja träffa organisationen. Regionen har beslutat om 100 000 kronor i bidrag 2021, för att RFSL Stockholm ska erbjuda psykosocialt stöd till transpersoner i Stockholmsområdet.

”Vi har inte nåtts av den här informationen tidigare”, skriver Anna Roland, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholm i ett mejl till SvD.

”Uppgifterna som framkommer är väldigt oroande. Vi kommer att kontakta RFSL Stockholm för att få en redogörelse av det inträffade, samt följa rättsprocessen.”

Under tiden som de misstänkta övergreppen ska ha ägt rum, har riksförbundet RFSL tagit emot statsbidrag. Därför reagerar nu även Socialstyrelsen, som kräver svar på vilket stöd förbundet ger till sin lokalavdelning i Stockholm.

”Vi efterfrågade även vilka rutiner man har vid liknande händelser, vilka åtgärder som man har infört och planerar att införa”, skriver myndighetens utredare Linda Eldestrand i ett mejl till Dagens Nyheter.

Totalt fick RFSL Stockholm cirka 15 miljoner kronor i bidrag 2019, skriver tidningen.

Vi behöver utreda hur föreningen har hanterat denna situation, och deras agerande när de fick information eller misstankar om händelsen är en viktig del av det.

Hbtq-profiler dömda för övergrepp

Världen idag har tidigare berättat om att flera personer och profiler inom hbtq-rörelsen dömts för sexbrott, bland annat ett flertal som fällts för övergrepp mot barn eller barnporrbrott.

För några år sedan fick exempelvis två höga chefer inom Priderörelsen avgå. Den ena hade dömts till 2,5 års fängelse för våldtäkt av barn i januari 2011 och den andre anklagades för sexköp av en minderårig pojke.

Båda fallen var kända inom Stockholm Pride, men cheferna avskedades först efter att Dagens Nyheter uppmärksammat det vid jul 2017.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier