Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

RFSL Stockholm kan förlora stora summor i stöd efter avslöjandet om en misstänkt våldtäkt på organisationens kontor. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Stockholm stad kan dra in RFSL-bidrag efter avslöjanden

Efter våldtäktsmisstankarna mot en tidigare rådgivare inom RFSL Stockholm, riskerar nu organisationen att bli av med miljonbidrag. Huvudfinansiären Stockholms stad vill utreda om föreningen agerat i strid med gällande riktlinjer.

– Vi kan stoppa utbetalning av bidrag när något händer, säger Eva-Lotta Elmér, enhetschef på socialförvaltningen.

Nyheter · Publicerad 16:40, 5 feb 2021

Nu riskerar RFSL Stockholm att förlora miljonbidrag. Detta efter avslöjandet om att en mångårig rådgivare på föreningen misstänks för våldtäkter och sexuella övergrepp mot unga hbtq-migranter i beroendeställning.

Enligt Svenska Dagbladets granskning ska brotten ha utförts i mannens arbetsrum på RFSL Stockholm. Han avskedades förra året och nekar till brott men kommer, som Världen idag tidigare berättat, att åtalas inom kort.

RFSL Stockholm har beviljats omkring 2 miljoner kronor i bidrag för 2021 av Stockholms stad, som är en av huvudfinansiärerna. Men nu vill socialförvaltningen utreda om föreningen agerat i strid med riktlinjerna för föreningsstöd.

För att en verksamhet ska få bidrag måste den ”aktivt motverka all form av diskriminering, mobbning, kränkande behandling och kriminell verksamhet”, och ”följa lagar och föreskrifter”, skriver SvD.

– Vi kan stoppa utbetalning av bidrag när något händer, trots att det finns ett beslut om bidrag, för pengarna betalas ut kvartalsvis, säger enhetschefen Eva-Lotta Elmér till tidningen.

En utbetalning kan stoppas även under tiden en utredning pågår.

– Vi behöver utreda hur föreningen har hanterat denna situation, och deras agerande när de fick information eller misstankar om händelsen är en viktig del av det.

– Man får ju ont i magen av det här. Det är alarmerande uppgifter, säger Elmér.

Region Stockholm är en annan av finansiärerna, som nu drar öronen åt sig och säger sig vilja träffa organisationen. Regionen har beslutat om 100 000 kronor i bidrag 2021, för att RFSL Stockholm ska erbjuda psykosocialt stöd till transpersoner i Stockholmsområdet.

”Vi har inte nåtts av den här informationen tidigare”, skriver Anna Roland, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholm i ett mejl till SvD.

”Uppgifterna som framkommer är väldigt oroande. Vi kommer att kontakta RFSL Stockholm för att få en redogörelse av det inträffade, samt följa rättsprocessen.”

Under tiden som de misstänkta övergreppen ska ha ägt rum, har riksförbundet RFSL tagit emot statsbidrag. Därför reagerar nu även Socialstyrelsen, som kräver svar på vilket stöd förbundet ger till sin lokalavdelning i Stockholm.

”Vi efterfrågade även vilka rutiner man har vid liknande händelser, vilka åtgärder som man har infört och planerar att införa”, skriver myndighetens utredare Linda Eldestrand i ett mejl till Dagens Nyheter.

Totalt fick RFSL Stockholm cirka 15 miljoner kronor i bidrag 2019, skriver tidningen.

Vi behöver utreda hur föreningen har hanterat denna situation, och deras agerande när de fick information eller misstankar om händelsen är en viktig del av det.

Hbtq-profiler dömda för övergrepp

Världen idag har tidigare berättat om att flera personer och profiler inom hbtq-rörelsen dömts för sexbrott, bland annat ett flertal som fällts för övergrepp mot barn eller barnporrbrott.

För några år sedan fick exempelvis två höga chefer inom Priderörelsen avgå. Den ena hade dömts till 2,5 års fängelse för våldtäkt av barn i januari 2011 och den andre anklagades för sexköp av en minderårig pojke.

Båda fallen var kända inom Stockholm Pride, men cheferna avskedades först efter att Dagens Nyheter uppmärksammat det vid jul 2017.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Attacker mot prolife-grupper och kristna på grund av beslutet

Abort Både före och efter beslutet att upphäva abortprejudikatet Roe mot Wade i USA:s högsta domstol har... måndag 27/6 14:30

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier