Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Stjärnspelaren Neymar får inte tala om sin tro

Den kristne fotbollsspelaren Neymar förbjuds att tala om sin tro i det kontrakt han tecknat med den franska klubben Paris Saint-Germain. Det skriver Christian Today, som hänvisar uppgifter i den spanska tidningen El Mundo.

Nyheter · Publicerad 17:00, 26 sep 2021

Om brasilianaren Neymar da Silva Santos Júnior håller sig till den ”etikparagraf” som kräver att han undviker all ”religiös eller politisk propaganda”, får han enligt tidningen en bonus på motsvarande 5,4 miljoner kronor i månaden, alltså 65 miljoner kronor extra om året.

Neymar beskrivs som en överlåten kristen som tidigare har gjort korstecknet på fotbollsplanen och haft ett pannband med orden ”100% Jesus”. Han uttalar sig dessutom ofta om sin kristna tro i sociala media.

”Må Gud välsigna vårt projekt”, skriver till exempel Neymar på alla sina officiella konton när han gör reklam för videodelningsappen Triller.

Men i Paris Saint-Germain ska han nu alltså enligt skrivningen i kontraktet avstå från ”politisk eller religiös propaganda som skulle kunna skada klubbens image och sammanhållning”, uppger Christian Today.

Samma avsnitt kräver att fotbollsstjärnan är ”artig, punktlig, vänlig och tillgänglig till sina fans” och att han föregår med ett ”exemplariskt beteende, särskilt på planen”.

Neymar spelar också i det brasilianska landslaget, där det finns gott om kristna spelare. Christianity Today skrev om hur den brasilianska fotfollförbundet CBF inför VM i fotboll 2018 förbjöd alla religiösa yttringar på planen, under en tidpunkt då det fanns minst sex evangelikala spelare i laget.

Fifa, som arrangerar världsmästerskapen, har sedan 2016 riktlinjer som begränsar religiösa yttringar på planen.

Det är inte ovanligt att kristna spelare gör korstecken eller tackar Gud på knä i samband med en match. Men även muslimer visar sin tro på planen, så som egyptiern Mohamed Salah, som spelar för Liverpool.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier