Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

STH-profiler blir professorer i USA

Anders Gerdmar och Torbjörn Aronson, docenter vid Skandinavisk teologisk högskola, har blivit befordrade till professorer vid Southeastern University i Florida. Detta stärker det samarbete som de båda skolorna inledde för ett år sedan.

Nyheter · Publicerad 11:58, 13 feb 2020

Det var med stor glädje som beskedet mottogs på Skandinaviska teologiska högskolan i Uppsala.

– Jag är övertygad om att detta kommer att få många positiva konsekvenser för STH:s framtida arbete, säger skolans ordförande, professor Ola Hössjer, och tillägger att det är en hedersbetygelse och ett kvitto på kompetensen hos Aronson och Gerdmar. Han tror att det kan öka rekryteringen av studenter.

Anders Gerdmar har varit i Florida och undervisat vid ett tillfälle, och nu kommer det blir fler.

– Vi kommer främst vara involverade i doktorsprogrammet där, men vi är kvar här, och kommer att jobba med Southeastern University mest på distans, säger Gerdmar.

– Det är väldigt roligt. Jag jobbar med internationell forskning men här får jag möjlighet att koppla ihop det med deras forskning, mission och ledarskap. Det är ett fint universitet och vi delar grundsyn med dem.

I USA är det vanligt att lärosäten är kopplade till en kristen rörelse, och detta är det största pingstkarismatiska universitetet i världen med 10 000 studenter, och en stor bredd av utbildningar. Samarbetet etablerades för drygt ett år sedan och innebär att studenter vid STH kan förlägga en del av sin utbildning i Florida.

– Där finns alla tänkbara vetenskaper, olika sporter och ett andligt liv som det är kul för svenska studenter att ta del av, säger Anders Gerdmar.

Vice rektor Andrew Permenter vid Southeastern University lovordar i ett uttalande de två svenska forskarnas utomordentliga kunnande i teologi och kyrkohistoria, och att de delar samma vision om att föra evangelium vidare genom sitt vetenskapliga kunnande. Han framhåller Gerdmar och Aronson som ett välkommet tillskott till fakulteten.

Vi kommer främst vara involverade i doktorsprogrammet där, men vi är kvar här, och kommer att jobba med Southeastern University mest på distans.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...