Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Stenkastande docka blev symbol i biståndsdebatt

Ett mjukisdjur föreställande en stenkastande palestinier – det hade KD-politikern Mikael Oscarsson med sig under torsdagens riksdagsdebatt då han tog upp frågan om svenskt bistånd till palestinska myndigheten.

– För en tid sedan beslagtog israeliska tullen 4 000 sådana dockor, förklarade Oscarsson för biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Nyheter · Publicerad 12:01, 4 sep 2020

Världen idag har vid flera tidigare tillfällen tagit upp frågan om svenskt bistånd till palestinska myndigheten. Kritiker menar att biståndet inte främjar demokrati, utan tvärtom går till terrorbejakande verksamhet.

Den 25 juni fattade regeringen beslut om ett svenskt palestinabistånd på 1,5 miljarder kronor. I en riksdagsdebatt i torsdags påpekade Mikael Oscarsson (KD) att flera länder på senare tid minskat eller fryst biståndet till den palestinska myndigheten.

– Låt mig påminna om att det inte varit fria val i den palestinska myndigheten på 15 år, [Mahmoud] Abbas [palestinernas president] mandat gick ut 2009 men han sitter fortfarande kvar vid makten, sade Mikael Oscarsson och ställde samtidigt raka frågor till biståndsministern:

– Finns det några konkreta krav på att sluta uppmuntra till våld mot civila israeler och ställa krav på demokrati? Hur långt får det gå innan det blir åtgärder från svensk sida?

Biståndsministern bemötte kritiken.

– Det är tyvärr så att vi har en utveckling i världen som helhet som går bakåt, när det gäller demokrati. Varje land har sin situation, vi riktar det svenska biståndet framför allt till utomparlamentariska organisationer, sade Peter Eriksson.

Mikael Oscarsson fortsatte debatten med att dela med sig av exempel från innehållet i de barnprogram som sänds i palestinsk television.

– Den 20 juli sändes ett program med satirteckningar av en palestinsk kvinna som ger AK47 till barn. Två dagar senare delar hon ut sten till barn, där man även kan se hur barn kastar sten på en israelisk soldat. Jag kan visa de här bilderna efteråt, sade Mikael Oscarsson som även visade upp ett mjukisdjur föreställande en palestinier som kastar sten.

– Den beslagtogs av israeliska tullen för en tid sedan, 4 000 exemplar. Vi måste se sanningen i vitögat, Sverige måste börja ställa krav, sade han.

Peter Eriksson gav ingen kommentar angående dockorna, men påpekade att han känner sig trygg med det svenska biståndet.

– Vi ger inte något penningstöd till den palestinska organisationen, den absoluta merparten går till civila organisationer. Vi följer upp alla olika program och projekt i biståndet, alla, sade biståndsministern.

Mikael Oscarssons partikollega Magnus Oscarsson hade synpunkter på en benämning som Peter Eriksson använde.

– Jag noterar att biståndsministern kallar Israels regering för regim, det är en demokrati vi pratar om, sade han.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Designer tvingas att göra jobb åt homopar

USA. En domstol i Colorado tvingar en webbdesigner att göra hemsidor åt homosexuella bröllopspar. Detta... torsdag 5/8 15:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier