Regeringens planer på att införa en informationsplikt har fått hård kritik och beskrivs av oppositionen som en uppmaning till ”angiveri”. Tanken är att offentliganställda i kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att rapportera till bland annat polisen om de möter personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Märta Stenevi (MP) attackerade under riksdagens partiledardebatt i onsdags regeringen för förslaget. Hon utgick från Anne Frank, den judiska flicka som blev känd för dagboken hon skrev när hon gömde sig undan nazisterna, och som senare dödades i ett koncentrationsläger.
– Dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen, sade Stenevi och försökte koppla Förintelsen och dödandet av judar till frågan om informationsplikt.
– Att vara ett barn på flykt är inte kriminellt, och att hjälpa ett barn borde inte vara det. Ändå är det precis det som regeringen nu utreder, fortsatte hon och menade att ”angiverilagar hör hemma i diktaturer”.
Statsminister Ulf Kristersson (M) replikerade att Miljöpartiets romantisering av skuggsamhället är farlig och framhöll att den utredning som tillsatts berör människor som ofta själva är utsatta eller tvingas begå brott.
Men det var Stenevis uttalanden om Anne Frank som blev mest omdiskuterat efteråt.
”Märta Stenevis relativisering och förminskning av Förintelsen är djupt osmaklig och historielös. Kritisera regeringens förslag men sluta med dessa jämförelser”, skriver Judiska ungdomsförbundet på X.
”Farligt och onödigt med dessa typer av jämförelser med Förintelsen”, skriver Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig på samma plattform.
Genom att jämföra illegala invandrare i Sverige med Anne Frank görs Förintelsen till en ”gapig metafor”, menar statsvetaren Daniel Schatz i en debattartikel i Expressen.
Han påpekar att det inte heller är första gången MP:s företrädare försöker använda sig av Förintelsen.
Stenevi har tidigare hävdat att KD-ledaren Ebba Busch använder ”vit makt-retorik”. Och Åsa Romson (MP) fick hård kritik efter att hon liknat flyktingars situation på Medelhavet med Auschwitz i en partiledardebatt 2015.
”Då de företeelser som liknas vid Förintelsen inte på något sätt motsvarar den händelsen – vare sig politiskt, moraliskt, ideologiskt eller praktiskt – så trivialiseras och relativiseras nazisternas folkmord”, skriver Schatz.
Märta Stenevi har i skrivande stund inte bemött kritiken eller svarat på mediers försök att få en kommentar.