Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Märta Stenevi (MP) har hamnat i blåsväder efter en jämförelse mellan Anne Frank och papperslösa i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

Stenevi anklagas för att relativisera Förintelsen

Kritiken är hård mot Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, sedan hon i riksdagen använt sig av Anne Franks dagbok i sin argumentation mot regeringens förslag om informationsplikt. Ett förminskande av Förintelsen, menar flera debattörer och Judiska ungdomsförbundet kallar uttalandet osmakligt.

Nyheter · Publicerad 13:00, 16 sep 2023

Regeringens planer på att införa en informationsplikt har fått hård kritik och beskrivs av oppositionen som en uppmaning till ”angiveri”. Tanken är att offentliganställda i kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att rapportera till bland annat polisen om de möter personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Märta Stenevi (MP) attackerade under riksdagens partiledardebatt i onsdags regeringen för förslaget. Hon utgick från Anne Frank, den judiska flicka som blev känd för dagboken hon skrev när hon gömde sig undan nazisterna, och som senare dödades i ett koncentrationsläger.  

– Dagboken fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen, sade Stenevi och försökte koppla Förintelsen och dödandet av judar till frågan om informationsplikt.

– Att vara ett barn på flykt är inte kriminellt, och att hjälpa ett barn borde inte vara det. Ändå är det precis det som regeringen nu utreder, fortsatte hon och menade att ”angiverilagar hör hemma i diktaturer”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) replikerade att Miljöpartiets romantisering av skuggsamhället är farlig och framhöll att den utredning som tillsatts berör människor som ofta själva är utsatta eller tvingas begå brott.

Men det var Stenevis uttalanden om Anne Frank som blev mest omdiskuterat efteråt.

”Märta Stenevis relativisering och förminskning av Förintelsen är djupt osmaklig och historielös. Kritisera regeringens förslag men sluta med dessa jämförelser”, skriver Judiska ungdomsförbundet på X.

”Farligt och onödigt med dessa typer av jämförelser med Förintelsen”, skriver Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig på samma plattform.

Genom att jämföra illegala invandrare i Sverige med Anne Frank görs Förintelsen till en ”gapig metafor”, menar statsvetaren Daniel Schatz i en debattartikel i Expressen.

Han påpekar att det inte heller är första gången MP:s företrädare försöker använda sig av Förintelsen.

Stenevi har tidigare hävdat att KD-ledaren Ebba Busch använder ”vit makt-retorik”. Och Åsa Romson (MP) fick hård kritik efter att hon liknat flyktingars situation på Medelhavet med Auschwitz i en partiledardebatt 2015.

”Då de företeelser som liknas vid Förintelsen inte på något sätt motsvarar den händelsen – vare sig politiskt, moraliskt, ideologiskt eller praktiskt – så trivialiseras och relativiseras nazisternas folkmord”, skriver Schatz.

Märta Stenevi har i skrivande stund inte bemött kritiken eller svarat på mediers försök att få en kommentar. 

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40