Nyheter

Stefan Löfven får nytt internationellt toppjobb

Efter att ha avgått som Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister har Stefan Löfven nu sadlat om och satsat på en internationell karriär
Efter att ha avgått som Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister har Stefan Löfven nu sadlat om och satsat på en internationell karriär

Stefan Löfven (S) har nya internationella uppdrag på gång efter sin tid som svensk statsminister. Bland annat ska han leda en FN-panel som ska förbereda inför en framtidskonferens nästa år. Pandemier och klimatet är några frågor som ska hanteras, enligt Löfven.

Publicerad Uppdaterad

Den som trodde att förre statsministern och S-partiledaren Stefan Löfven skulle inleda ett lugnt och stilla liv som pensionär efter att ha klivit av som partiledare och statsminister i höstas, trodde fel. Istället har Löfven tackat ja till ett par nya internationella och minst sagt guldkantade jobb.

– Jag håller på att lägga ett pussel nu som ska sluta på mindre än 150 procents arbetstid, säger han till Dagens Nyheter.

Ett av uppdragen handlar om att leda en hög rådgivande FN-panel. Den ska arbeta utifrån FN:s generalsekreterare António Guterres rapport ”Our Common Agenda” som presenterades i september i fjol.

Panelen ska identifiera globala samarbetsfrågor i framtiden. Resultatet ska därefter presenteras vid ett FN-toppmöte 2023. Förutom Löfven leds panelen av Liberias förre president Ellen Johnson Sirleaf. Enligt Löfven är frågorna som panelen ska ta sig an fokuserade på pandemier och klimatet. 

Förutom detta har den förre statsministern även tackat ja till ett projekt mot barnarbete. Det arbetet kommer enligt Löfven att ske i nära samarbete med den indiske läkaren Kailash Satyarthi som 2014 tilldelades Nobels fredspris tillsammans med Malala Yousafzai.

– Han gör en heroisk insats i kampen mot barnarbete. Vi har lärt känna varandra genom åren. Han leder en stiftelse där jag ska försöka göra min del. Vi ska även där hitta rätt form för mitt engagemang. Det finns 160 miljoner barn i världen som utsätts för barnarbete, säger Stefan Löfven till GT.

Innan sin avgång fick Löfven från Tobias Andersson (SD) i riksdagen en fråga om de stora summor av svenska skattemedel som under hans regeringstid skänkts till internationella organisationer och andra stater kan underlätta för hans framtida karriär. Då menade Löfven att frågan hade ”för låg nivå” och ville därför inte svara.

Powered by Labrador CMS