”Värdig är du, vår Herre och Gud, att ta emot lov och ära och makt, för du har skapat allt. Genom din vilja kom det till och blev skapat.”
Uppenbarelseboken 4:11

Världen idag

Stefan Löfven erkänner inte folkmordet 1915

Att erkänna mordet på drygt 1,5 miljoner människor i det osmanska riket kring 1915 som folkmord är inte aktuellt för regeringen Löfven. Det meddelar statsminister Stefan Löfven i en intervju med SVT Nyheter. – Det är ett brutet löfte. Som assyrier känner jag mig lurad, säger Tony Meshko, ordförande i Assyriska riksförbundet till SVT Sörmland.

Nyheter · Publicerad 12:10, 3 maj 2018

Stefan Löfven besökte Södertälje den 1 maj när han fick frågan om vad många uppfattat som ett löfte inför valet 2014. Den gången sade han att en S-regering skulle ha som målsättning att omsätta riksdagens folkmordsbeslut från 2010 i regeringspolitik.

– En regering har att rätta sig efter riksdagens beslut, det är min uppfattning, sade Stefan Löfven då till Assyria TV.

Men så lät det alltså inte den 1 maj 2018.

– Regeringen måste bereda ärenden, vi kan inte bara fatta beslut. Så står det i vår grundlag. Nu har vi utrett detta, fått en rapport och så har vi dragit slutsatser av det, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Flera gånger under intervjun hänvisade Stefan Löfven till den utredning av ett eventuellt erkännande som regeringen lät tillsatta tidigt under mandatperioden, och som blev klar i januari 2016. Där konstaterar utredaren att ett erkännande från regeringens sida "bör tillgripas endast om det kan antas leda till mer positiva än negativa konsekvenser för konflikten i fråga".

– Jag har gjort det jag sade, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Vid förra årets S-kongress beslöt partistyrelsen att säga nej till en motion om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915. Samma kongress hade 2009 röstat för att kalla händelserna för ett folkmord och att trycka på för att riksdagen skulle erkänna det.

Tony Meshko, ordförande i Assy­riska riksförbundet, säger till SVT Nyheter Sörmland att han är mycket besviken över statsministerns klargörande.

– Det är ett brutet löfte. Som assyrier känner jag mig lurad, säger han.

Tony Meshko tror att orsaken till att regeringen drar sig för att erkänna folkmordet är att man inte vill stöta sig med Turkiet, som inte betraktar händelserna för drygt 100 år sedan som ett folkmord.

– Men det hade han ju kunnat säga innan han kom till makten 2014, säger Meshko.

Under folkmordet i Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. Massmorden förövades på order från de styrande så kallade ungturkarna och utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. De flesta offren dödades under åren 1915-1916, men förföljelserna fortsatte fram till 1923 och ledde till att det osmanska riket i stort sett tömdes på sin kristna befolkning.

Erkännande av folkmord

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister sade han till Assyria TV att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

(Källa: SVT Nyheter)

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Pingst håller rådslag i Gävle

Gävle. Efter två år med digitala Rådslag för den svenska pingströrelsen är det i år dags att åter mötas... torsdag 19/5 20:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier