Valresultatet är ännu inte klart, men vad som verkar stå klart är att SD petar ner Moderaterna och kommer att bli landets näst största parti.
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, tror att partiets lyft delvis beror på den senaste tidens skjutningar.
– Sedan är det också så att SD hade en dipp i våras, de var lite svaga i mars–april vilket jag tror var en Ukrainaeffekt och den har klingat av. Till det bidrog också att SD var snabbt ute och sade att de stöder Natoansökan och ukrainska flyktingar.
– SD har också närmat sig M i samtal och det har varit en poäng att kunna visa att i viktiga frågor är partierna i princip överens, och är de inte helt överens kan de komma överens. Det gäller flyktingpolitiken, det gäller gängkriminaliteten, det gäller energipolitiken för att ta tre områden.
Om det blir en högerregering kommer M och KD att bilda den, tror Anders Sannerstedt – en uppfattning som delas av Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Jag tror inte att SD har en chans att komma med. L sätter stopp för det. Och L vill inte vara med, för de vill inte sitta en regering som är beroende av SD, säger Mikael Gilljam.
Trots att vissa partier verkar ha vuxit är det tydligt att vissa partier gör ett sämre val än förväntat. Centerpartiet har under måndagsmorgonen backat 1,9 procentenheter jämfört med förra valet.
– Något som gjorde mig överraskad är att Centerpartiet har förlorat var fjärde väljare men att de framställer det som om man gjort ett bra val, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Ytterligare en förlorare som han pekar ut är Vänsterpartiet som backar 1,4 procentenheter jämfört med senaste valet.
– Jag trodde att Vänsterpartiet skulle göra bättre ifrån sig. De har haft en stark valkampanj och kunnat prata om de frågor som Socialdemokraterna vanligtvis gjort. Socialdemokraterna har inte haft en stark valkampanj, vilket gett Vänsterpartiet stort utrymme att prata om traditionella socialdemokratiska frågor.
Trots att det just nu är jämnt mellan blocken så tror Tommy Möller att det fortfarande finns goda chanser för en eventuell regeringsbildning.
– Det är alltid ett möjlighetsfönster som öppnas när valet är över och det finns alltid en möjlighet när valresultatet är på plats att ompröva och låsa upp lösningar som varit låsta tidigare. Om det är en övervikt till Kristerssons block så är det en fråga om hur relationerna mellan partierna kommer vara, säger han.