Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

SD har utgjort en sorts motkultur till de andra partierna, menar statsvetaren Johan Wennström. På bilden syns avgående gruppledaren Mattias Karlsson och tillträdande riksdagsgruppledare Henrik Vinge under landsdagarna. Foto: Pavel Koubek/TT

Statsvetare: SD ute på väldigt farlig mark

Det är ett misstag av Sverigedemokraterna att liberalisera sin familjepolitik. Det menar statsvetaren Johan Wennström som tror att partiet tänker alltför kortsiktigt när de genomför stora förändringar i sin politik.

Nyheter · Publicerad 14:31, 25 nov 2019

– Jag tror att SD är ute på väldigt farlig mark utifrån deras egna strategiska perspektiv.

Det sade statsvetaren Johan Wennström när han medverkade i SR:s Studio ett i helgen.

SD har hittills utgjort ett värdekonservativt alternativ, men riskerar nu att uppfattas som en del av etablissemanget, menar han.

– De har utgjort en sorts motkultur till de andra partierna och genom att inta väldigt kontroversiella positioner även i andra frågor än invandringen så har de givit värdekonservativa väljare en politisk hemvist.

– Det har även väckt intresse och respekt hos andra väljare som inte nödvändigtvis delar deras uppfattningar, men som har varit trötta på att alla partier tycker likadant.

Johan Wennström tror att SD gjort en felaktig analys och att bland annat de familjepolitiska förändringarna är något som på lång sikt kan undergräva värdekonservativa väljares förtroende för partiet.

– Det finns en risk för SD att man blir lika Moderaterna med restriktiv invandringspolitik men liberal familjepolitik, säger han och menar att man nu kan komma att stöta bort muslimer, ortodoxa och andra grupper som uppskattat familjepolitiken.

Liberala väljare har kommit till SD ändå och har kunnat ha överseende med vissa av partiets mer kontroversiella åsikter, menar Wennström.

– Nu retar man i stället upp de konservativa.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00