Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.
Matteus 5:39

Världen idag

Statsvetare: Kristersson-regering riskerar bli skör

Ifall Ulf Kristersson lyckas bilda regering kan den komma att hänga på en skör tråd. Det menar statsvetare som påpekar att en ensam riksdagsledamot på egen hand kommer kunna fälla regeringen.

– Det är mest troligt att den typen av ledamöter finns inom Liberalerna, säger statsvetaren Johan Hellström till SvD.

Nyheter · Publicerad 16:00, 15 sep 2022

De politiska stormarna har rasat kring S-statsministrarna Stefan Löfven respektive Magdalena Andersson, vars regeringsinnehav och beslutsfattande vid flera tillfällen legat i händerna på en politisk vänstervilde. Mycket tyder på att Moderaternas ledare Ulf Kristersson inom kort flyttar sitt kontor till Rosenbad för att försöka sig på nästan samma konststycke som Löfven och Andersson. I Kristerssons fall handlar det dock om två mandats marginal i stället för ett.

Två ledamöter med avvikande uppfattning i en fråga kan alltså sätta en Kristersson-regering i gungning.

– Det är mest troligt att den typen av ledamöter finns inom Liberalerna, säger statsvetaren Johan Hellström till Svenska Dagbladet.

Inom Liberalerna, vars stöd Kristersson behöver, råder intern splittrig i synen på SD. Exempelvis har tidigare L-ledamoten Nina Lundström gått emot partilinjen genom att släppa fram Stefan Löfven samt Magdalena Andersson i olika statsministeromröstningar, uppger TT. Lundström kandiderade dock inte för en ny mandatperiod i söndagens val.

Helene Odenjung och Anna Starbrink, troliga L-riksdagsledamöter under kommande mandatperiod, har båda synts inom L-falangen som öppet uttryckt motstånd mot SD. I en intervju med Aftonbladet klargör Starbrink att hon framöver avser följa partilinjen som säger att L är för en borgerlig regering även om den regeringen samarbetar med SD.

– Det är verkligen min utgångspunkt att den liberala riksdagsgruppen kommer att hålla ihop, säger hon till tidningen.

Enligt källor inom L är tålamodet slut vad gäller avsteg från den egna partilinjen, uppger Expressen.

– De som öppet går emot partilinjen kommer att mötas av kallt stål, säger en L-veteran till tidningen.

Efter valet har SD-företrädare talat om ministerposter. För att L ska kunna ändra sitt nej till SD i regeringen krävs, enligt Johan Hellström, ett extrainsatt partimöte.

– Partiledningen kan inte köra över medlemmarna och företrädarna i denna fråga, säger han till SvD.

Johan Hellström tror där­emot inte att en SD-ledamot som eventuellt tar steget till politisk vilde skulle orsaka Kristersson problem.

– De brukar rösta som partiet ändå, säger han.

De som öppet går emot partilinjen kommer att mötas av kallt stål.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Demiroks dubbla identitet röjer brist i Svenska kyrkan

Ledare I morgon ska Centern välja ny partiledare efter Annie Lööf. Valberedningen föreslår... onsdag 1/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Till vem skulle vi gå om inte till Gud?

Vardagskrönika Skräcken griper tag i mig, kroppens funktioner tycks delvis lägga av och tankarna flippar. Helt... onsdag 1/2 00:00