Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Statsvetare: Folk vågar inte ge uttryck för politiska åsikter

Mer än hälften av Sveriges befolkning vågar inte ge uttryck för sina politiska åsikter. Det menar professorn Sten Widmalm och vidhåller att den rådande intoleransen orsakar rädsla som följs av tystnad.

”Det fria samtalet i landet hämmas”, skriver han i en debattartikel i Expressen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 sep 2022

Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, driver tillsammans med universitetslektorn Thomas Persson forskningsprojektet ”Det öppna samhället”. Duon har undersökt hur det står till med samtalsklimatet i det svenska samhället.

I samarbete med SOM-institutet har Widmalm och Persson genomfört en enkätundersökning där ett riksrepresentativt urval av medborgare deltagit, vilket Världen idag tidigare berättat om. Undersökningen visar att det rådande samtalsklimatet innehåller djupgående och allvarliga brister, menar Widmalm,

”Vi kan till exempel se att alltför många medborgare varken är politiskt toleranta eller vågar tala öppet om sina åsikter. De mest ogillade är sverigedemokrater, abortmotståndare och vaccinmotståndare. Alla har så klart rätt att tycka illa om nämnda grupper. Däremot har vi blottat ett demokratiproblem när det visar sig att en stor andel av de tillfrågade i undersökningen också är beredda att dra in grundläggande demokratiska fri- och rättigheter för de ogillade”, skriver Widmalm nu i en debattartikel i Expressen.

Undersökningen visar, enligt Widmalm, även en utbredd kultur av självcensur.

”Visserligen är det bra att vi inte alltid säger precis vad vi tycker och tänker. Artighet är inget problem. Men när en majoritet av befolkningen anser att 'i dagens politiska klimat kan jag inte öppet uttrycka mina åsikter eftersom andra kan tycka de är stötande', så tyder det på att det fria samtalet i landet hämmas”, skriver han.

Enligt statsvetaren påverkas samtalsklimatet även av den ökande otryggheten i landet.

”Otrygga medborgare tenderar att bli intoleranta. Och det drabbar demokratin. Denna utveckling måste vändas omedelbart”, skriver han.

Vi kan se att alltför många medborgare varken är politiskt toleranta eller vågar tala öppet om sina åsikter.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00