Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Statsvetare: Bekymmersam framgång för främlingsfientliga

Framgångar för Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Och stora framgångar för högerextrema partier i Europa. Så kan EU-valet sammanfattas i korthet.

Nyheter · Publicerad 15:08, 26 maj 2014

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet säger till Världen idag:
– Jag tycker resultatet var väntat. Redan den 30 april skrev jag på min blogg att jag trodde att Feministiskt Initiativ skulle få ett mandat. Det började kännas i luften då.
Det sker en polarisering i svensk politik idag, menar han.
– Å ena sidan blåser det frihetliga och antiauktoritära vindar, som gett partier som F! vind i seglen. De har ridit lite på den vågen, och på missnöjet med att de stora partierna lagt sig lite för nära varandra i vänster- och högerfrågor. Å andra sidan blåser det också auktoritära vindar, vilket återspeglas i SD:s framgångar.

Ute i Europa kan man se stora framgångar för de främlingsfientliga partierna och i Frankrike är nu Nationella Fronten landets största parti. Det är mycket bekymmersamt, anser Ulf Bjereld.
– Det var väntat att de skulle göra ett väldigt bra val, men sättet som de vann på var större och mer skakande för det franska systemet. Frankrike står för en stor kris och varken den socialistiska regeringen eller de traditionellt borgerliga vet hur man ska hantera politiken. Hela blockpolitiken sätts på spel där, säger Ulf Bjereld och tillägger:
– Man ska komma ihåg att det som sker i Frankrike är inte bara handlar om rörelser som är kritiska mot invandringen och mot EU utan om rörelser som är emot det politiska systemet i sig.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare på Timbro, säger:
– Nationella Fronten har toppat i mätningarna under hela våren. Det finns i Frankrike ett starkt missnöje med den ekonomiska politiken, med regeringen och presidenten som har rekordlåga siffror. Det handlar mer om proteströster mot eliten i Frankrike än om rasistiska vindar.

Och även i Sverige har ytterligheterna gynnats, menar Andreas Johansson Heinö.
– Både Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har gått framåt för att de står för ytterlighetspositionerna inom politiken. De som står för tydligast alternativ gynnas och det finns ingen motsättning i det. Det var helt naturligt och väntat, och det var vad valet har handlat om, säger han.
– När det gäller Sverigedemokraterna är det förstås invandringsfrågan som är huvudfrågan, den har varit central i svensk politik under en lång tid. Det handla också om den fria rörligheten och om tiggeri, där Sverigedemokraterna är ensamma om sin ståndpunkt. Många väljare ligger nära deras åsikter. Dessutom har Sverigedemokraterna gynnats av kampanjerna mot dem.

Att Miljöpartiet går framåt i Sverige medan miljöpartierna backar i övriga Europa beror främst på två saker, säger Andreas Johansson Heinö.
– Miljöfrågan är mer central för svenskarna än för européer i allmänhet. Vi sätter klimatfrågan högt på agendan, det gör man inte i så många andra länder. Vissa gröna partier har straffats av att de tidigare varit i regeringssamarbete, till exempel i Tyskland och Frankrike. Men i Sverige kan Miljöpartiet aldrig suttit i ett regeringssamarbete eller behövt ta ansvar. Därmed kan de fortfarande fånga upp en hel del missnöjesröster, och framstå som ett nytt och spännande alternativ.

När det gäller Moderaternas tillbakagång är den anmärkningsvärd, menar Andreas Johansson Heinö.
– En tillbakagång var väntad. Men det här är Moderaternas sämsta resultat sedan 1970 i ett enskilt val. De har uppenbarligen misslyckats med att få sina väljare att rösta. 

Så hur kan riksdagsvalet komma att påverkas av resultaten i EU-valet?
– Både Socialdemokraterna och Moderaterna hamnar i ett strategiskt dilemma. De här frihetliga vindarna har blåst Socialdemokraterna förbi, de står och stampar medan övriga rödgröna växer, säger Ulf Bjereld.
Men Moderaterna har ännu större bekymmer, menar han.
– De ser ut att förlora valet hur de än gör nu. Antingen får de fortsätta som vanligt eller försöka ändra sin valstrategi. Man att ändra valstrategin kräver några stora förslag och sådana måste förberedas och utredas noga och går inte bara att plocka upp ur fickan.
– När det gäller Kristdemokraterna och Centern kan dock resultatet i EU-valet vara positivt. De kan nog hämta lite styrka i att de faktiskt sitter kvar i EU-parlamentet, säger Ulf Bjereld. 

Bitte Assarmo
redaktionen@varldenidag.se 

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...