Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Statsministern KU-anmäls av SD för vaccinationsbevis

Sverigedemokraterna KU-anmäler Magdalena Andersson (S) för coronarestriktioner.

Vaccinationsbevis lades fram som krav trots att smittan spreds mellan vaccinerade, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Nyheter · Publicerad 14:51, 12 jan 2022

– Lika viktigt som det är att fatta beslut om stränga åtgärder när nöden kräver, lika viktigt är det att avstå när vågskålen tippar tillbaka, säger Åkesson under årets första partiledardebatt som ägde rum i riksdagen på onsdagen.

SD begär därför att konstitutionsutskottet granskar bland annat kraven som införts på vaccinationsbevis under förra året.

– Besluten fattades samtidigt som omfattande infektionsgenombrott ägt rum med hög smittspridning även mellan fullvaccinerade. Någon vetenskaplig grund som talar för att åtgärden skulle ha effekt presenterades aldrig.

– Granskning behöver nu ske om den modell för vaccinationsbevis som regeringen valt verkligen kunnat betraktas som nödvändig, säger Jimmie Åkesson.

SD vill också att KU granskar om en övergångsregering kunde fatta beslut av så ingripande karaktär.

Debatten hålls samma dag som nya restriktioner mot covid börjar gälla. Statsminister Magdalena Andersson varnar för utvecklingen och uppmanar alla att vaccinera sig.

– Regeringen inför inte nya restriktioner lättvindigt. Men i det här läget måste smittspridningen ner, säger hon.

Trots det fortsätter riksdagen som vanligt. Den tidigare begränsningen av antalet ledamöter till 55 har upphävts och nu nöjer sig riksdagen med att uppmana till munskydd i kammaren, max 50 på åhörarläktaren och slopad salladsbuffé i matsalen.

Besluten fattades samtidigt som omfattande infektionsgenombrott ägt rum med hög smittspridning även mellan fullvaccinerade.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00