Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Statlig myndighet går till attack mot Arpi och Bali

Delmi, en statlig expertkommitté som är underställd justitiedepartementet och därmed regeringen, pekar ut opinionsbildarna Ivar Arpi, Per Gudmundson och moderaten Hanif Bali med namn. I en policytext anklagas dessa för att ha ett ansvar för att normalisera en rasistisk diskurs. Nu reagerar branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU).

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 jun 2021

I ett pressmeddelande skriver TU att man ser med oro på hur publicistikens integritet allt oftare ifrågasätts i Sverige.

– Det tafsas på publicistikens integritet och Tidningsutgivarna, sedan 1898 branschorganisation för svensk dagspress, ser med oro på hur principen om armslängds avstånd mellan stat och journalistik ruckas på. Det är som om respekten för oberoende medier inte längre råder, säger Thomas Mattsson, tf vd för TU.

Per Gudmundson tar upp saken i en ledartext i nättidningen Bulletin.

”Delmi publicerar, under Justitiedepartementets kontroll, en policy brief som namnger specifika oppositionella röster och journalister som hot mot samhällsordningen”, skriver han.

Delmi står för ”Delegationen för migrationsstudier”.

De bör nu dra tillbaka sin policy brief, beklaga övertrampet och tillse att man ”aldrig igen pekar ut oppositionella röster som hot mot samhällsordningen”, menar Gudmundsson.

Ivar Arpi kritiserar på sin sajt studien som ligger till grund för policytexten.

”Detta handlar om att avlegitimera ena sidan av en debatt”, menar han.

TU beskriver skeendet som häpnadsväckande.

– Nu har Delmi, som verkar inom regeringskansliet och vars ledamöter tillsätts av regeringen och anställningar beslutas av statsråd, pekat ut ledarsidorna i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet som delansvariga för normaliserande av främlingsfientlighet och rasism i den svenska migrationsdebatten. Det är häpnadsväckande och oroväckande, säger Thomas Mattsson på TU i pressmeddelandet.

Delmi själva skriver på sin webbplats att den aktuella policy briefen ”syftar till att skapa förståelse för hur samtida rasistiska och främlingsfientliga föreställningar formas och distribueras i Sverige”.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier