Nyheter

Staten döms till skadestånd efter dokumentären ”Vaccinkrigarna”

Hanna Stjärne, vd på SVT, uttrycker förvåning över domen i Stockholms tingsrätt
Hanna Stjärne, vd på SVT, uttrycker förvåning över domen i Stockholms tingsrätt

Staten döms att betala skadestånd på 100 000 kronor till en vaccinmotståndare som filmades av dold kamera i dokumentärserien ”Vaccinkrigarna”.”En oväntad dom”, konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne.

Publicerad Uppdaterad

Staten döms att betala skadestånd på 100 000 kronor till en vaccin­motståndare som filmades av dold kamera i dokumentär­serien ”Vaccinkrigarna”.

”En oväntad dom”, konstaterar SVT:s vd Hanna Stjärne.

I en skriftlig kommentar till TT beskriver Hanna Stjärna SVT:s dokumentär­serie ”Vaccin­krigarna” som ”en viktig och stark skildring av antivaccinations­rörelsen och dess förgrunds­gestalter i Sverige”. Stjärne framhåller att reportrarna följt rörelsens utveckling inifrån under lång tid.

SVT har inte varit part i tvistemålet, men domen i Stockholms tingsrätt kan ändå få stor betydelse för wallraffande journalister, enligt juridik­professorn Mårten Schultz.

Domen kommer sannolikt att överklagas, skriver Stjärne och berättar att SVT ska fortsätta att analysera den. Samtidigt beskriver hon dold kamera som ”en beprövad och etablerad metod som används med stor försiktighet”.

Hon konstaterar också att ”många betydelsefulla avslöjanden” inte hade kunnat göras utan det sättet att arbeta på.

Dokumentären ”Dokument inifrån: Vaccin­krigarna”, som belyser antivaccin­rörelsens framväxt i Norden, visades på SVT i december 2020. I filmen förekom en finländsk vaccinkritisk kvinna som i perioder filmades med dold kamera.

Kvinnan väckte därefter talan mot svenska staten, som hon ansåg hade kränkt hennes rättigheter enligt Europa­konventionen för mänskliga rättigheter. Detta med hänvisning till att journalisterna inkräktat på hennes privatliv med hjälp av falska identiteter och dold kamera. Stockholm tingsrätt konstaterade att dokumentären inneburit ett ingrepp i kvinnans rätt till privatliv.

Enligt tingsrätten saknas det i Sverige en mekanism som kan väga kvinnans rättigheter mot journalisternas yttrandefrihet i syfte att bedöma om ingreppet varit försvarligt.

Powered by Labrador CMS