Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Starka reaktioner på Bildts ”till och med Israel”-utspel

Carl Bildt uttryckte på Twitter överraskning över att Israel erbjuder Libanon hjälp i nödens tid. Men hans tweet möter starka reaktioner.

– Carl Bildt borde förstå och veta bättre, säger Ulf Cahn, som hänvisar till många decennier av omfattande katastrofhjälp från Israel till drabbade länder.

Nyheter · Publicerad 16:49, 7 aug 2020

Omvärlden, däribland grannlandet Israel, har varit snabba att erbjuda Libanon katastrofhjälp efter tisdagens explosion i huvudstaden Beirut. Carl Bildt har valt att kommunicera sin åsikt om detta på Twitter:

”Det enda uppmuntrande i denna katastrof i Libanon är att till och med Israel har varit snabb med att erbjuda humanitärt bistånd”, skriver Sveriges tidigare utrikesminister.

Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, kommenterar utspelet i ett inlägg på sitt eget Twitterkonto: ”Det återspeglar besattheten mot Israel. Indien, Haiti, Turkiet, Nepal är bara ett fåtal länder till vilka Israel utökat sin hjälp i tider av behov.”

Ulf Cahn anser att Bildts utspel är upprörande, men säger sig inte vara förvånad.

– Israel har länge varit hans blinda fläck, det här är på intet sätt något nytt, säger han till Världen idag.

Carl Bildt har även tidigare stått för kontroversiella utspel mot Israel. Under sin tid som Sveriges utrikesminister benämnde han Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samt terroristorganisationen Hamas på ett sätt som kunde tolkas som att Bildt såg dem som två jämförbara parter i en eventuell fredsförhandling.

”Han [Bildt] förstår helt klart inte skillnaden mellan ledaren för ett israeliskt politiskt parti kontra en grupp som sysslar med terrorism”, kommenterade en israelisk tjänsteman för utrikesministeriet till tidningen Jerusalem Post.

Ulf Cahn anser att Carl Bildt talar mot bättre vetande, med tanke på den väldokumenterade listan på israeliska hjälpinsatser under årens lopp.

– Han, med sin erfarenhet av internationellt arbete, borde veta bättre. Det är uppenbart att han har något emot den judiska demokratiska staten Israel, säger Ulf Cahn.

Flera personer kommenterar på sociala medier Bildts utspel med ord som ”oförskämt” och ”lögnaktigt”.

”Som om Israel inte ställer upp vid internationella katastrofer. Fullständigt fel i sak, dessutom arrogant och nedvärderande”, skriver Lars Adaktusson, riksdagsledamot samt utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, på Twitter.

I en replik till Lars Adaktusson på fredagen utvecklar Carl Bildt sin åsikt: ”Jag tror även du faktiskt inser att Israel inte omedelbart ses som alla goda gåvors givare av sina omedelbara grannar. Fråga i Gaza, på Västbanken, i Jordanien eller i Libanon om du har möjlighet så får du höra åtskilligt.”

Världen idag har sökt Carl Bildt för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

En närmare titta på historien visar att Israel ofta varit aktiva – och ibland först på plats – med att bistå andra länder humanitärt, även sådana länder som inte erkänner Israel och dess rätt att existera.

Iran är ett exempel, som dock avvisat Israels hjälp, något som inträffade i samband med den svåra jordbävningen 2003. Inte heller Libanon erkänner staten Israel officiellt, men när katastrofen var ett faktum erbjöd ändå Israel omedelbart humanitär hjälp via diplomatiska kanaler. Libanon väntas dock avvisa hjälp från Israel, något som Världen idag nyligen skrivit om.

Israel har tidigare hjälpt offer för jordbävningar i länder såsom Chile, Nya Zeeland, Japan, Taiwan och Ecuador samt vid naturkatastrofer som tyfoner, orkaner och skogsbränder på många olika platser.

Enligt det israeliska utrikesdepartementet har landet de senaste 54 åren gett humanitär hjälp till över 140 länder, däribland räddningsteam till 15 länder som drabbats av en naturkatastrof.

År 2015, då en kraftig jordbävning drabbade Nepal, sände Israel den största delegationen utländsk vårdpersonal till området – fyra gånger så stor som den största och 15 gånger större än den näst största europeiska delegationen, enligt en artikel i Nerikes Allehanda.

Efter jordbävningen på Haiti 2010 mottog Israel internationella lovord för sin snabba, effektiva och omfattande hjälp.

Det är också väl dokumenterat att Israel gett akut medicinsk behandling till syrier som skadats av våldet i landet. Omkring 3 000 sårade syrier har fått livräddande medicinsk behandling på israeliska sjukhus. Därtill har Israel överfört 360 ton mat, 450 000 liter bensin, 50 ton kläder samt stora mängder läkemedel till Syrien, enligt Washington Post.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier