Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

I onsdags var det omröstning i riksdagen om barnäktenskap. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.) Foto: Henrik Montgomery / TT

Starka känslor efter riksdagsdebatt

Kritiken var stark mot att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet förra veckan avstod från att delta i de övriga partiernas tillkännagivande till riksdagen om att förbjuda barnäktenskap och polygami. "I onsdags hade vi votering i riksdagen om barnäktenskap. Förvånande nog tycker vår feministiska mp/s regering tillsammans med v att vuxna män som är gifta med barn ska få fortsätta vara det," twittrade exempelvis den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman.

Nyheter · Publicerad 12:41, 29 mar 2018

Det var i samband med att riksdagen antog ett betänkande om familjerättsfrågor den 21 mars som allianspartierna samt Sverigedemokraterna i socialutskottet yrkat på ett så kallat tillkännagivande.

I tillkännagivandet står det att riksdagen "uppmanat regeringen att återkomma med ett lagförslag som innebär att barnäktenskap aldrig erkänns i Sverige om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige", och regeringen ombetts "utreda hur regelverket kan ändras för att säkerställa att månggifte inte erkänns här".

S, V och MP menade att det inte behövdes något tillkännagivande eftersom utredningar och skärpta lagförslag väntar om hörnet. När det gäller barnäktenskap har regeringen just fått in remisser på ett delbetänkande till en utredning om hur barnäktenskap kan förbjudas mer konsekvent än i dag, och ett lagförslag väntas till sommaren.

I fråga om polygami har regeringen aviserat att man kommer att tillsätta en utredning för att se över hur man kan hindra utländska månggiften från att erkännas i Sverige.

Dessa besked räckte inte för de andra partierna, som genom tillkännagivandet vill sätta blåslampa på regeringen och markera att både utredningar och lagförslag dröjt.

Särskilt invänder man mot att det enligt den utredaren som sett över lagstiftningen kring barnäktenskap kan uppstå lägen då den fria rörligheten inom EU kräver att ett utländskt barnäktenskap erkänns.

Men enligt Hillevi Larsson (S), som argumenterade mot tillkännagivanden i förra veckans riksdagsdebatt, är det inte otroligt att regeringen täpper till även det kryphålet när lagförslaget väl kommer.

Expressen noterar att Vänsterpartiet redan våren 2014 motionerade i riksdagen om ett totalförbud mot barnäktenskap, men utan att då få stöd av något annat parti.

Ändå försvarar partiledaren Jonas Sjöstedt beslutat att inte ställa sig bakom förra veckans tillkännagivande.

– Vänsterpartiet vill ha ett skarpt lagförslag med totalförbud mot barnäktenskap. Det riksdagen röstade om förra veckan var något helt annat. Det var en viljeyttring utan påverkan på verkligheten eftersom ett förslag redan är på gång, säger han till Expressen.

Expressen noterar att Vänsterpartiet redan våren 2014 motionerade i riksdagen om ett totalförbud mot barnäktenskap, men utan att då få stöd av något annat parti.

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10