Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Den 21 augusti blev fransk polis uppsökt av en 24-årig tunisisk papperslös man, som erkände att han dödat sin judiske granne med en yxa. Foto: Francois Mori/AP/TT

Starka känslor efter brutalt mord på judisk man i Frankrike

En handikappad judisk man ska ha blivit yxmördad i sitt hem utanför Paris den 19 augusti och en granne har erkänt dådet. En judisk-fransk organisation kräver nu att polisen utreder om mordet var ett antisemitiskt hatbrott.

Nyheter · Publicerad 08:00, 5 sep 2022

De franska dagstidningarna Le Monde och Le Figaro rapporterar att den nu häktade och mordmisstänkte, en 24-årig man som uppges ha rötter i Tunisien, själv gick in på ett poliskontor den 21 augusti och meddelade att han dödat den judiske mannen.

Offrets kropp hittades sedan, samma dag, begravd i terrängen utanför offrets hem i Paris-förorten Longperrier, som ligger inom gångavstånd från den stora flygplatsen Charles de Gaulle nordost om huvudstaden.

Enligt Le Figaro uppger en källa att de båda männen kände varandra, då 24-åringen, som var en papperslös invandrare, utfört arbeten i den handikappade judiske mannens hem.

Efter att olika judiska organisationer ska ha reagerat på sociala medier och benämt dådet som antisemitiskt, tillkännagav en fransk åklagare på tisdagen, den 30 augusti, att utredningen vid det laget saknade något objektivt bevis för ett antisemitiskt motiv.

Samtidigt skriver dock den judisk-amerikanska tidningen Jewish press att den franska organisationen BNVCA, som arbetar med att uppmärksamma antisemitism, uppger att den mordmisstänkte själv ska ha erkänt just ett sådant motiv till polisen.

Medan 24-åringen först ska ha sagt till utredarna att han dödade offret på grund av att mannen var skyldig honom 100 euro, ska han senare ha erkänt att han mördade honom på grund av att han var jude.

Jewish press beskriver vidare att mordoffret, den 34-årige judiske mannen Eyal Haddad, ursprungligen kom från Tunisien, och att hans familj började oroa sig när de inte fick tag på honom per telefon.

När familjen inte fått kontakt med Haddad på två dagar ska de ha ringt upp den nu misstänkte mördaren, som bodde i samma hus, och som därefter ska ha gått till polisen och erkänt mordet, samt berättat var polisen kunde hitta offrets kropp.

Den misstänkte ska också ha sagt att han använde en yxa för att mörda Haddad.

Organisationen BNVCA kräver nu att fallet ska utredas som ett antisemitiskt mord.

På torsdagen, den 1 september, begravdes Eyal Haddad, som också var israelisk medborgare, i den syd-israeliska staden Be’er Sheva, där han hade familj, rapporterar tidningen Times of Israel.

På begravningen talade stadens chefsrabbin, Yehuda Deri, som riktade en uppmaning till den franska regeringen med anledning av hur Haddad tros ha bragts om livet.

– Antisemitismen i Frankrike skonar ingen jude där. Eyal var en medkännande och snäll man. Jag uppmanar den franska regeringen att stoppa dessa hemska hatbrott, sade rabbinen.

Nyhetsbyrån Jewish Telegraphic Agency konstaterar att det nu aktuella dådet påminner om flera andra fall de senaste åren, som har fått franska judar att ifrågasätta om den franska polisen tar antisemitism på tillräckligt allvar.

Antisemitismen i Frankrike skonar ingen jude där. Eyal var en medkännande och snäll man. Jag uppmanar den franska regeringen att stoppa dessa hemska hatbrott.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00