Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Stark kritik mot förslag om halverad föräldraförsäkring

Rädda välfärden genom att korta föräldraledigheten. Det föreslår debattörer från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Förslaget får dock mothugg av både hemmaföräldrar och vänsterdebattörer.

Nyheter · Publicerad 16:08, 24 apr 2019

En halvering av föräldraledigheten skulle möjliggöra för 21 000 fler personer inom yrkesgrupperna sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, lärare, förskollärare, barnskötare, personliga assistenter, psykologer och socialsekreterare. Det skriver Kajsa Dovstad, frilansskribent och läkare, och Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknad vid tankesmedjan Timbro, i en debattartikel i Aftonbladet.

Bakgrunden till artikeln är en rapport som Kajsa Dovstad tagit fram och som publicerats av Timbro.

”Att staten betalar människor för att vara hemma med sina barn i långa perioder innebär stora belastningar på den offentligt finansierade välfärden”, skriver debattörerna.

Förslaget får dock mothugg.  

”Barnperspektivet lyser med sin frånvaro i denna argumentation. Ett litet barn har ännu inte språket att uttrycka detta, men någonstans kan vi ändå föreställa oss att det faktiskt är skillnad på främling och förälder”, skriver Lina Hagström och Evelina Hägglund från organisationen Haro i en debattartikel på SVT:s hemsida.  

De menar att det långsiktigt kommer att löna sig att inte utsätta barn för ”en ännu tidigare emotionell stress”, som de menar att en tidig separation från föräldrarna innebär.

De påpekar vidare att de anser att omvårdnad av eget barn innebär en arbetsinsats som inte bör förminskas.

”Som samhälle behöver vi signalera att föräldraskapet är viktigt och får kosta. Det är den viktigaste investeringen vi kan göra i vår välfärd”, skriver de.

Även Madeleine Lidman, från Hemmaföräldrars nätverk, är kritisk till Timbros förslag.

”En kortad föräldraförsäkring kommer inte alls att leda till att fler arbetar, som Steijer och Dovstad tror. I stället kommer en del föräldrar att säga upp sig, andra kommer arbeta deltid eller arbeta extra”, skriver hon på SVT Opinion.

Madeleine Lidman påpekar att statistik visar att sjukskrivningar hos kvinnor ökar efter första eller andra barnet och att detta tros bero på att de flesta jobbar heltid och sätter barnet i förskola från ett års ålder.

”Bevisligen är små barn och heltidsarbete en tuff kombination, skriver hon.

Förslaget möter även kritik från vänsterdebattörer.  

”Vi behöver genomskåda Timbros retorik. De månar inte om barnen, föräldrarna eller välfärden med sina förslag”, säger Lina Stenberg, ledarskribent på socialdemokratiska tidningen Arbetet, till SVT Opinion.

”Vi måste fortsätta ha barnets bästa i centrum. Det kommer vi inte ha om fler spädbarn tvingas lämna sina föräldrar och vara på överfulla förskolor i stället”, fortsätter hon.

Kajsa Dovstad och Siri Steijer bemöter kritiken i en artikel på SVT Opinion.

”Det finns forskning som visar att barn likaväl kan vara med andra vuxna från en tidig ålder så länge det är en trygg omgivning”, skriver de.

Haros ordförande Ingvild Segersam ger dock inte mycket för det svaret.

– De har inte tittat på helheten i forskningen. Det finns inget stöd för att det inte är stressigt för barnet att gå från sin primära omsorgsperson till sekundära omsorgspersoner, säger hon till Världen idag.

Ett litet barn har ännu inte språket att uttrycka detta, men någonstans kan vi ändå föreställa oss att det faktiskt är skillnad på främling och förälder.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...