Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Stark kritik mot förslag om halverad föräldraförsäkring

Rädda välfärden genom att korta föräldraledigheten. Det föreslår debattörer från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Förslaget får dock mothugg av både hemmaföräldrar och vänsterdebattörer.

Nyheter · Publicerad 16:08, 24 apr 2019

En halvering av föräldraledigheten skulle möjliggöra för 21 000 fler personer inom yrkesgrupperna sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, lärare, förskollärare, barnskötare, personliga assistenter, psykologer och socialsekreterare. Det skriver Kajsa Dovstad, frilansskribent och läkare, och Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknad vid tankesmedjan Timbro, i en debattartikel i Aftonbladet.

Bakgrunden till artikeln är en rapport som Kajsa Dovstad tagit fram och som publicerats av Timbro.

”Att staten betalar människor för att vara hemma med sina barn i långa perioder innebär stora belastningar på den offentligt finansierade välfärden”, skriver debattörerna.

Förslaget får dock mothugg.  

”Barnperspektivet lyser med sin frånvaro i denna argumentation. Ett litet barn har ännu inte språket att uttrycka detta, men någonstans kan vi ändå föreställa oss att det faktiskt är skillnad på främling och förälder”, skriver Lina Hagström och Evelina Hägglund från organisationen Haro i en debattartikel på SVT:s hemsida.  

De menar att det långsiktigt kommer att löna sig att inte utsätta barn för ”en ännu tidigare emotionell stress”, som de menar att en tidig separation från föräldrarna innebär.

De påpekar vidare att de anser att omvårdnad av eget barn innebär en arbetsinsats som inte bör förminskas.

”Som samhälle behöver vi signalera att föräldraskapet är viktigt och får kosta. Det är den viktigaste investeringen vi kan göra i vår välfärd”, skriver de.

Även Madeleine Lidman, från Hemmaföräldrars nätverk, är kritisk till Timbros förslag.

”En kortad föräldraförsäkring kommer inte alls att leda till att fler arbetar, som Steijer och Dovstad tror. I stället kommer en del föräldrar att säga upp sig, andra kommer arbeta deltid eller arbeta extra”, skriver hon på SVT Opinion.

Madeleine Lidman påpekar att statistik visar att sjukskrivningar hos kvinnor ökar efter första eller andra barnet och att detta tros bero på att de flesta jobbar heltid och sätter barnet i förskola från ett års ålder.

”Bevisligen är små barn och heltidsarbete en tuff kombination, skriver hon.

Förslaget möter även kritik från vänsterdebattörer.  

”Vi behöver genomskåda Timbros retorik. De månar inte om barnen, föräldrarna eller välfärden med sina förslag”, säger Lina Stenberg, ledarskribent på socialdemokratiska tidningen Arbetet, till SVT Opinion.

”Vi måste fortsätta ha barnets bästa i centrum. Det kommer vi inte ha om fler spädbarn tvingas lämna sina föräldrar och vara på överfulla förskolor i stället”, fortsätter hon.

Kajsa Dovstad och Siri Steijer bemöter kritiken i en artikel på SVT Opinion.

”Det finns forskning som visar att barn likaväl kan vara med andra vuxna från en tidig ålder så länge det är en trygg omgivning”, skriver de.

Haros ordförande Ingvild Segersam ger dock inte mycket för det svaret.

– De har inte tittat på helheten i forskningen. Det finns inget stöd för att det inte är stressigt för barnet att gå från sin primära omsorgsperson till sekundära omsorgspersoner, säger hon till Världen idag.

Ett litet barn har ännu inte språket att uttrycka detta, men någonstans kan vi ändå föreställa oss att det faktiskt är skillnad på främling och förälder.

Netanyahu inför rätta – en stolthetens eller en sorgens dag?

Israelkommentar När samhällsaktivisten Eldad Yaniv intervjuades i israelisk radio i söndags kallade han dagen ”en... onsdag 27/5 00:10

Allt fler gudsförnekare prisar den kristna tron

Ledare Världen står i en brytningstid, på flera sätt. Vi vet ännu inte hur tillvaron efter coronakrisen... onsdag 27/5 00:00

Visst vore det positivt om den kristna trons förtjänster blev mer allmänt kända?

Arbetslivskrönika Vad är förklaringen till att vissa nationer lyckats skapa välstånd och demokrati medan andra lever... onsdag 27/5 00:10

Grupper med terrorkoppling kan ha fått corona-bistånd

Israel. Flera palestinska organisationer med koppling till det terroriststämplade paramilitära... onsdag 27/5 10:30

Det svenska skolsamarbetet med DDR föll med Berlinmuren

Kampen om den svenska skolan (del 3/4). När Berlinmuren och kommunistregimer i Östeuropa föll, undergrävdes den politisering av den svenska...