Public service

Stark Israel­fientlighet hos flera av SR:s sommar­pratare

I Sveriges Radios Sommar i P1 kommer många propalestinska och Israelkritiska röster att höras i år.

Bland årets sommar­pratare finns flera personer som kräver bojkott av Israel och anklagar landet för folkmord och etnisk rensning. En av årets sommar­pratare försvarar ramsor med budskap om Israels utplåning. En annan antyder att Hamas massaker 7 oktober var självförsvar och en tredje hyllar brott mot public service-reglerna.

Publicerad Uppdaterad

Flera av årets sommarpratare har riktat attacker och i vissa fall hat mot Israel. En av årets sommarvärdar är människorätts­kämpen Omar Alshogre. Sedan oktober förra året har han publicerat mängder av starkt Israelkritiska inlägg på plattformen X.

Alshogre, som inte publicerat något på X om massakern på israeler 7 oktober, menar att Israel bedriver terrorism och halshugger barn. Han beskriver de styrande i USA som ”korrupta” för att propalestinska studentläger, där antisemitism och ordnings­störningar förekommit, tömts av polis. Och han hävdar att Israels mål är att attackera civila för att premiär­­minister Netanyahu ska uppfylla sina politiska ambitioner. 

Omar Alshogre.
Omar Alshogre.

Alshogre ifrågasatte på X uppgiften att al-Shifa­sjukhuset i Gaza, som Israel gick in i, använts av Hamas. Israels version har senare bekräftats av bland andra USA:s underrättelsetjänst. 

Tio dagar efter Hamasattacken som krävde 1 200 människoliv i Israel skrev Alshogre på X: ”Tänk neutralt: Om en regering enligt internationell lag betraktas som en ockupant, skulle det inte göra denna regering till den ständiga provokatören och göra att det ockuperade folkets handlingar alltid betraktas som självförsvar?” 

Judith Kiros.

En annan sommarpratare som på X riktat sin avsky mot Israel är poeten Judith Kiros. Hon raderade i dagarna sitt konto på plattformen där hon spridit allvarliga anklagelser mot landet. Till exempel har hon fört vidare påståendet att Israel har en intention och en metodik för att ”utplåna och fördriva, inte en grupp, utan ett helt folk och dess samhälle”. 

Ett annat påstående Kiros fört vidare är att Israel mördar palestinier som om de vore djur. I likhet med Alshogre har Kiros varit tyst på plattformen gällande 7 oktober-dådet. Fyra dagar efter Hamas massaker spred hon i stället en anklagelse om att Israel bedriver etnisk rensning. 

Därtill har Kiros fört vidare en text som försvarar slagorden ”From the river to the sea” som flera länder förbjudit eftersom budskapet förutsätter Israels utplåning. Hon har även spridit en verbal attack på en Israelvänlig debattör där denne beskrivs som psykopat. 

Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli ska också sommar­prata. I en kulturartikel i Aftonbladet från december menar hon att Israel försöker döda många civila. 

Israel ”använder oproportionerligt stora bomber för folktäta ytor” och landets mål är ”ställen där många civila rör sig på små ytor”, skriver hon och fortsätter: ”Det har bidragit till att barn har dödats i mycket snabb takt.” 

I texten nämns inget om att Hamas ofta gömmer sig där många civila rör sig och använder dessa som mänskliga sköldar.

Josefine Jinder, som var en av artisterna som i ett upprop krävde att Israel skulle portas från Eurovision, är en annan av sommar­pratarna. Artisten Cleo, som också sommar­pratar, undertecknade även hon artikeln där Israels krig jämförs med Rysslands invasion av Ukraina. 

Kenza Zouiten Subosic.

Influencern Kenza Zouiten Subosic, som på Instagram hyllade Eric Saade när denne bröt mot public service-reglerna genom att använda en palestinsjal vid ett uppträdande i samband med Eurovision i Malmö, sommarpratar också i år. 

Det gör även SR:s egen Mellanöstern­korrespondent Cecilia Uddén. Hon har återkommande kritiserats för att ha ett propalestinskt perspektiv. Uddén och SR har tidigare fällts i Gransknings­nämnden för felaktiga påståenden om Israel. 

Cecilia Uddén.
Carl Bildt.

Två dagar efter Uddén är det dags för tidigare stats- och utrikes­ministern Carl Bildt. Han har de senaste åren återkommande riktat skarp kritik mot Israel och av judiska aktörer beskyllts för att sprida ren antisemitism. Förra sommaren förde Bildt vidare en text där Israels regering beskrevs som rasister och fascister som förstör demokratin. 2021 liknade Bildt israelisk polis med nazister.

SR:s lista över sommarpratare har i år också, i likhet med tidigare år, bland annat fått kritik i sociala medier för att urvalet av personer lutar starkt åt det vänsterliberala hållet.

Angående de många Israelkritiska rösterna skriver Karin Lindblom, utgivare för Sommar i P1, i ett mejlsvar till Världen idag att de är medvetna om att vissa sommarvärdar ”tagit ställning mot kriget i Gaza” men att det inte är därför de ombetts medverka. 

Med tanke på att konflikten mellan Hamas och Israel är ett av de mest omtalade ämnena i världen sedan i höstas: Fanns det någon tanke att balansera upp med personer som aktivt arbetar mot antisemitism eller har en annan syn på Israel?

– Frågan kommer att återkomma i flera program. Vi tror att till exempel Cecilia Uddén är en sommarvärd som kan berätta om konflikten på ett balanserat sätt. 

Hur vakar Sveriges Radio över att inte Hamas­propaganda eller hat mot Israel eller judar sprids i sommarpraten?

– Vi ska inte sprida Hamas­propaganda eller antisemitism i några program. Vi arbetar med manus inför inspelning och med de inspelade programmen för att säkra bland annat det. 

I sociala medier har utbudet av sommar­pratare också kritiserats för att vara vänsterlutande, hur ser ni på den kritiken?

– Vi frågar inte våra värdar om var de står politiskt. I de fall vi vet var våra värdar står försöker vi vara så balanserade vi kan över tid.

Powered by Labrador CMS