Världen idag har tidigare skrivit om hur Jonatan Alfvén, medarbetare i hjälporganisationen Love and Hope, regelbundet publicerar namn och bild på personer som dömts för övergrepp mot kvinnor och barn.
Förra året polisanmäldes han för förtal av en person som hängts ut som dömd våldtäktsman. Förundersökningen lades ner utan åtgärder.
Anledningen till att Jonatan Alfvén häromdagen blockerats på sin officiella Facebooksida är att han publicerade ett längre, detaljerat inlägg med namn och bild på en person som dömts för våldtäkt och sexuella övergrepp mot barn.
På sitt privata Facebookkonto skriver Jonatan Alfvén om situationen och om vad han ser som hyckleri från företagets sida.
”Som många vet har Facebook enorma problem med spridandet av barnpornografi och sexhandel. Tänk om de kunde fokusera på att stoppa det i stället för att blockera de människor som kämpar mot sexuella övergrepp”, menar han.
Jonatan Alfen skriver till Världen idag att han är upprörd över Facebooks agerande.
”Facebook borde jaga pedofiler, inte hjälparbetare”, menar han, och tillägger att flera tidningar skrivit om den dömde mannen efter hans publicering. Bland annat har texten delats av den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, som själv blev utsatt för övergrepp som liten, där den fått 90 000 reaktioner.
”Även om mitt inlägg togs bort dagen efter tror jag aldrig att jag skrivit en artikel som nått ut till så många”, skriver Jonatan Alfvén.
Även om han inte varit i kontakt med offrens familjer, och därmed inte vet hur de ställer sig till att han hänger ut gärningsmannen, hoppas Jonatan Alfvén att inlägget ska fungera som ett skydd för nya övergrepp från mannens sida.
Många tidningar väljer att inte publicera namn på misstänkta dömda brottslingar, om inte fallet har ett stort allmänintresse och det rör sig om en offentlig person.
SVT motiverar till exempel denna hållning med att en sådan publicering ”kan påverka livet negativt att väldigt många känner till vad man gjort eller misstänks för, samt att närstående till gärningsmän och misstänkta kan fara illa”.
Det är en hållning som Jonatan Alfén betecknar som ”offerfientlig”.
”Jag upplever att stödet är massivt för att samhället ska få information om vilka som begår dessa handlingar. Jag är övertygad om att en varning kan rädda en annan människas liv i framtiden”, skriver han till Världen idag