Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Stålbad väntar för svenska livsmedelsföretag

Minskad försäljning, sjunkande lönsamhet och ökande kostnader.

Den kommande vintern är på väg att bli ett stålbad för svenska livsmedelsproducenter, enligt branschorganisationens konjunkturbrev.

Nyheter · Publicerad 11:00, 11 nov 2022

Såväl försäljningen på hemmamarknaden som exporten minskade för de svenska producenterna under det tredje kvartalet, framför allt under september. Dessutom märks i inflationstider ett ändrat konsumtionsbeteende där man nu jagar billigare alternativ.

”För 53 procent av företagen levde kvartalet inte upp till försäljningsprognoserna från andra kvartalet”, skriver Livsmedelsföretagen i sitt konjunkturbrev för tredje kvartalet.

Branschorganisationen ser heller ingen förändring i närtid, snarare tvärtom där medlemsföretagen räknar med väldigt svag utveckling det närmaste året utifrån att hushållen nu brottas med såväl höga elräkningar som kraftigt ökande räntekostnader. Det gör att svenskarna tros handla mindre – eller i alla fall köpa färre svenska matvaror.

”Om prognosen blir verklighet kommer det bli den snabbaste volymminskningen i konjunkturbrevets 13-åriga historia”, skriver Livsmedelsföretagen.

31 procent av de tillfrågade företagen överväger nu att säga upp anställda som en kompensation för de stigande elpriserna medan 14 procent i sin tur överväger att flytta sin produktion till ett elområde där kostnaderna kan minska.

”Nio procent av företagen överväger att flytta produktion till anläggningar i andra länder, medan fyra procent redan har gjort det”, skriver Livsmedelsföretagen i konjunkturbrevet.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00