Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Staksets bok blev vändpunkt för Kenny

I fängelsets isoleringscell började Kenny Friberg läsa Sebastian Staksets bok ”Bara ljuset kan besegra mörkret”. Det blev en vändpunkt i Kennys tidigare kriminella liv. Om detta fick han nyligen berätta i TV 4:s program Malou efter tio.

Nyheter · Publicerad 18:15, 9 nov 2021

Kenny Friberg var fylld av hat och hämndlystnad när han kom till fängelset för att avtjäna sitt straff. Ett straff han fått efter att ha begått många brott på kort tid; misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

Hans kontaktperson följde honom till fängelset och utanför grindarna räckte han över en bok till Kenny och uppmanade honom att läsa den. Boken var Sebastians Staksets självbiografi om livet som kriminell och vägen till frälsning.

– Efter halva boken började jag känna grejer som jag inte hade gjort innan. Jag är ju inte uppvuxen i någon kristen familj och har aldrig trott på Gud innan, berättar Kenny för Malou i tv-intervjun.

– Sebastian Stakset blev ju frälst. Blev du också frälst? frågar Malou Kenny.

– Jag är ju rätt ny i den här världen, så jag håller på att lära mig mycket. Men jag känner grejer som jag aldrig känt innan, svarar Kenny.

Temat för detta program var hämnd. Kenny var med och berättade sin historia. Det är en berättelse om en trasig kille med tuffa hemförhållanden. Kenny beskriver sig själv som småkriminell.

En natt i augusti 2017 blir han svårt misshandlad, våldtagen och torterad under sex timmar. Han trodde själv att han skulle dö den natten. Men han lyckas fly från sina angripare, hoppar från en bro ner i en kanal och räddas efter ungefär tjugo minuter i vattnet. När hans mamma kommer till sjukhuset för att besöka sin son känner hon inte igen honom, så svårt misshandlad är han.

När det blir dags för rättegång är Kenny redan fylld av hat och hämndbegär. Det växer sig ännu starkare när domen faller. Bara en av de tre förövarna fälls, de andra går fria. Efter det hamnar Kenny i en ond spiral och vill alla illa. Han gör många människor illa på olika sätt och det slutar med att han döms till fängelse. Och det är då förvandlingen kommer i och med att han läser Sebastian Staksets bok.

– Hatet exploderade i tårar inne i cellen. Jag som alltid har tyckt att gråta är en svaghet, säger Kenny.

Med i tv-studion finns hans mamma Annette. Hon vittnar om den förvandling hon har sett hos sin son. Nu har mor och son en bättre relation än de någonsin tidigare har haft.

Kenny tar nu igen det han missat under sin skolgång, samtidigt som han arbetar på en förening som vill förebygga brott. Nu vill han hjälpa andra att slippa hamna i liknande liv som det han har levt tidigare.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier