Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Staksets bok blev vändpunkt för Kenny

I fängelsets isoleringscell började Kenny Friberg läsa Sebastian Staksets bok ”Bara ljuset kan besegra mörkret”. Det blev en vändpunkt i Kennys tidigare kriminella liv. Om detta fick han nyligen berätta i TV 4:s program Malou efter tio.

Nyheter · Publicerad 18:15, 9 nov 2021

Kenny Friberg var fylld av hat och hämndlystnad när han kom till fängelset för att avtjäna sitt straff. Ett straff han fått efter att ha begått många brott på kort tid; misshandel, skadegörelse och narkotikabrott.

Hans kontaktperson följde honom till fängelset och utanför grindarna räckte han över en bok till Kenny och uppmanade honom att läsa den. Boken var Sebastians Staksets självbiografi om livet som kriminell och vägen till frälsning.

– Efter halva boken började jag känna grejer som jag inte hade gjort innan. Jag är ju inte uppvuxen i någon kristen familj och har aldrig trott på Gud innan, berättar Kenny för Malou i tv-intervjun.

– Sebastian Stakset blev ju frälst. Blev du också frälst? frågar Malou Kenny.

– Jag är ju rätt ny i den här världen, så jag håller på att lära mig mycket. Men jag känner grejer som jag aldrig känt innan, svarar Kenny.

Temat för detta program var hämnd. Kenny var med och berättade sin historia. Det är en berättelse om en trasig kille med tuffa hemförhållanden. Kenny beskriver sig själv som småkriminell.

En natt i augusti 2017 blir han svårt misshandlad, våldtagen och torterad under sex timmar. Han trodde själv att han skulle dö den natten. Men han lyckas fly från sina angripare, hoppar från en bro ner i en kanal och räddas efter ungefär tjugo minuter i vattnet. När hans mamma kommer till sjukhuset för att besöka sin son känner hon inte igen honom, så svårt misshandlad är han.

När det blir dags för rättegång är Kenny redan fylld av hat och hämndbegär. Det växer sig ännu starkare när domen faller. Bara en av de tre förövarna fälls, de andra går fria. Efter det hamnar Kenny i en ond spiral och vill alla illa. Han gör många människor illa på olika sätt och det slutar med att han döms till fängelse. Och det är då förvandlingen kommer i och med att han läser Sebastian Staksets bok.

– Hatet exploderade i tårar inne i cellen. Jag som alltid har tyckt att gråta är en svaghet, säger Kenny.

Med i tv-studion finns hans mamma Annette. Hon vittnar om den förvandling hon har sett hos sin son. Nu har mor och son en bättre relation än de någonsin tidigare har haft.

Kenny tar nu igen det han missat under sin skolgång, samtidigt som han arbetar på en förening som vill förebygga brott. Nu vill han hjälpa andra att slippa hamna i liknande liv som det han har levt tidigare.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier