Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Stakset sjöng vid bönefrukost i Jerusalem

680 representanter från 65 länder samlades i veckan till den stora bönefrukosten i Jerusalem. Ett 15-tal svenskar deltog, bland dem artisten Sebastian Stakset, som sjöng en sång. – Det var verkligen ”power-bön”, då det känns att hela luften vibrerar, säger Hillevi Fahlquist om bönefrukosten.

Nyheter · Publicerad 16:41, 10 jun 2019

Jerusalem Prayer Breakfast (JPB) är en internationell bönefrukost som det israeliska parlamentet, Knesset, bjuder in till. I ledningen står före detta Knessetledamot Robert Ilatov, amerikanska tidigare kongressledamoten Michele Bachmann samt Albert Veksler.

Initiativet har blivit till en rörelse som spridits över världen, och liknande träffar har arrangerats i sex andra länder. För Norden kommer en första samling att hållas i Helsingfors 19–20 september i år.

Man ser rörelsen, som är mycket mer än bara en frukost, som en konkret uppfyllelse av Sakarja 8:22: ”Ja, många folk och mäktiga hednafolk ska komma och söka Herren Sebaot i Jerusalem, och de ska åkalla Herren.”

På onsdagsmorgonen samlades deltagarna, som kom från hela världen, i Knesset på inbjudan av ledamot Yoel Razvozov.

– Det är någonting speciellt med att nationer samlas just i Jerusalem för att be tillsammans, sade Albert Veksler, direktor för JPB, när han välkomnade deltagarna till eventet, som hölls för tredje året.

En lång rad politiker, ambassadörer och andra delegater från världens olika hörn – såväl kristna som judar – höll tal och uttryckte glädje över möjligheten till gemensam bön, och värdet av att se Israel med den kärlek Gud hyser till det judiska folket.

Amerikanske presidenten, Donald Trump, närvarade inte själv men hade skickat ett brev som lästes upp.

Onsdagskvällen på Orient Hotel, som har en tillräckligt stor samlingssal, blev också innehållsrik.

– Det var bön och lovsång så taket lyfte, berättar en av de svenska deltagarna, Hillevi Fahlquist, som genom sitt engagemang i European Coalition for Israel involverats i bönefrukosten.

– Även om det är så många högt uppsatta personer som deltar här så känns det verkligen att det är familjen som samlas. Det är så vackert. Vi har ett gemensamt intresse i att stå för och be för Israel, och att utmana våra länder och makthavare att stå upp för Israel.

Den egentliga frukosten hölls på torsdagsförmiddagen, med program fram till lunch. Bön, tal och sång av representanter från hela världen avlöste varandra.

– Vi satt blandat vid runda bord som skapar ett nätverkande. Och det gavs tid för bön, verkligen ”power-bön”, då det känns att hela luften vibrerar, menar Hillevi Fahlquist.

Vid den efterföljande galamiddagen på kvällen var även svenske Sebastian Stakset ombedd att sjunga, och han passade på att även be Israel om förlåtelse för svensk antisemitism.

Samtidigt hölls nationaldagsbön här hemma, och även det tog svenskarna i Jerusalem fasta på.

– Det kändes extra gott att vi var några svenskar som kopplade ihop och bad för Sverige från Jerusalem, säger Hillevi Fahlquist.

Det är någonting speciellt med att nationer samlas just i Jerusalem för att be tillsammans.

Uppgift: KD-toppar vill peta Adaktusson

Politik. Tunga företrädare för Kristdemokraterna vill tvinga bort Lars Adaktusson. Det skriver Svenska Dagbladet som säger sig ha talat med ett tiotal...

Svårt att mobilisera för en ny valkampanj i Israel

De olika politiska partierna i Israel rustar nu för en ny valkampanj i kölvattnet av att premiärminister Netanyahu inte lyckats bilda koalition efter...

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Rovfåglarna vid Gamla förgiftas

Platsen Gamla på Golanhöjderna är en känd destination för många som besöker Israel. Gamla kal­las ofta ”det norra Masada” efter det att romarnas...

Pridechef sökte kontakt med barn på hbtq-forum

Granskning. En chef på Stockholm Pride och en högt uppsatt chef på Utrikesdepartementet finns bland männen som söker kontakt med 14-åriga ”David” när Svenska...