Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Stakset sjöng vid bönefrukost i Jerusalem

680 representanter från 65 länder samlades i veckan till den stora bönefrukosten i Jerusalem. Ett 15-tal svenskar deltog, bland dem artisten Sebastian Stakset, som sjöng en sång. – Det var verkligen ”power-bön”, då det känns att hela luften vibrerar, säger Hillevi Fahlquist om bönefrukosten.

Nyheter · Publicerad 16:41, 10 jun 2019

Jerusalem Prayer Breakfast (JPB) är en internationell bönefrukost som det israeliska parlamentet, Knesset, bjuder in till. I ledningen står före detta Knessetledamot Robert Ilatov, amerikanska tidigare kongressledamoten Michele Bachmann samt Albert Veksler.

Initiativet har blivit till en rörelse som spridits över världen, och liknande träffar har arrangerats i sex andra länder. För Norden kommer en första samling att hållas i Helsingfors 19–20 september i år.

Man ser rörelsen, som är mycket mer än bara en frukost, som en konkret uppfyllelse av Sakarja 8:22: ”Ja, många folk och mäktiga hednafolk ska komma och söka Herren Sebaot i Jerusalem, och de ska åkalla Herren.”

På onsdagsmorgonen samlades deltagarna, som kom från hela världen, i Knesset på inbjudan av ledamot Yoel Razvozov.

– Det är någonting speciellt med att nationer samlas just i Jerusalem för att be tillsammans, sade Albert Veksler, direktor för JPB, när han välkomnade deltagarna till eventet, som hölls för tredje året.

En lång rad politiker, ambassadörer och andra delegater från världens olika hörn – såväl kristna som judar – höll tal och uttryckte glädje över möjligheten till gemensam bön, och värdet av att se Israel med den kärlek Gud hyser till det judiska folket.

Amerikanske presidenten, Donald Trump, närvarade inte själv men hade skickat ett brev som lästes upp.

Onsdagskvällen på Orient Hotel, som har en tillräckligt stor samlingssal, blev också innehållsrik.

– Det var bön och lovsång så taket lyfte, berättar en av de svenska deltagarna, Hillevi Fahlquist, som genom sitt engagemang i European Coalition for Israel involverats i bönefrukosten.

– Även om det är så många högt uppsatta personer som deltar här så känns det verkligen att det är familjen som samlas. Det är så vackert. Vi har ett gemensamt intresse i att stå för och be för Israel, och att utmana våra länder och makthavare att stå upp för Israel.

Den egentliga frukosten hölls på torsdagsförmiddagen, med program fram till lunch. Bön, tal och sång av representanter från hela världen avlöste varandra.

– Vi satt blandat vid runda bord som skapar ett nätverkande. Och det gavs tid för bön, verkligen ”power-bön”, då det känns att hela luften vibrerar, menar Hillevi Fahlquist.

Vid den efterföljande galamiddagen på kvällen var även svenske Sebastian Stakset ombedd att sjunga, och han passade på att även be Israel om förlåtelse för svensk antisemitism.

Samtidigt hölls nationaldagsbön här hemma, och även det tog svenskarna i Jerusalem fasta på.

– Det kändes extra gott att vi var några svenskar som kopplade ihop och bad för Sverige från Jerusalem, säger Hillevi Fahlquist.

Det är någonting speciellt med att nationer samlas just i Jerusalem för att be tillsammans.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Att föra dialog med israeler är en livsfara för palestinier

Israelkommentar När USA:s president Donald Trump presenterade sin fredsplan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna den 28 januari, dröjde det...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...