Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Stakset gav Jesus till radiolyssnare

”Skuld, skam och vikten av att kunna bli förlåten”, det var temat när Sebastian Stakset sommarpratade i P1 på torsdagen. Han berättar om hur hans liv med droger, våld och kriminalitet till slut vände när han tog emot Jesus.

Nyheter · Publicerad 11:00, 5 aug 2022

När Sebastian Stakset – för första gången – fick vara sommarvärd i P1 på torsdagen sades det i inledningen: ”Vi vill varna för starka scener.”

”Sebbe! Jag kommer ta livet av mig om du lämnar mig.” Så inleder Sebastian Stakset sitt sommarprogam, genom att citera det hans flickvän sade när han var 21 och hon 19 år. Hans flickvän mådde psykiskt dåligt och gick på heroin, något Sebastian berättar att han var arg över, trots att han själv gick på kokain.

Trots att deras relation var dysfunktionell fanns det kärlek och värme, berättar Stakset. Men bråken om att flickvännen gick på heroin återkom och han blev alltmer frustrerad över hennes hot att ta livet av sig.

– Så den där natten, där i cellen, så sade jag de där orden som skulle eka i mitt huvud så många år framöver. Orden som jag alltid kommer att ångra: ”Ta ditt f***ing liv då, tror du att jag bryr mig?!” Morgonen efter var hon död, berättar han.

Sebastian Stakset berättar rakt och ärligt om mycket svåra saker i sitt liv, där han har skadat sig själv och andra, och som har fyllt honom av alltmer hat mot sig själv. Det är en berättelse om vapen, våld och mycket droger. Scenbeskrivningarna är ibland mycket otäcka.

Mitt i programmet läser Stakset upp olika förnamn. Han stressar inte och det tar en lång stund. Det är namnet på 38 vänner som har dött i förtid på grund av droger, våld eller självmord.

Men så, 42 minuter in i programmet kommer en vändpunkt.

– Jag mötte Jesus. På den absoluta botten av mänsklig misär, så mötte jag Gud. ”Ty så älskade Gud världen att han gav oss sin son, för att den som tror på honom inte ska förgås, utan ha evigt liv”, säger Sebastian Stakset.

Vändpunkten hade kommit när han precis skulle ta livet av sig genom att kasta sig framför tunnelbanan i Kärrtorp i Stockholm. Två minuter innan tåget kom ringde hans bror, för första gången på mycket länge. Brodern ringde för att berätta att det fanns en plats på behandlingshem för Sebastian, något han själv hade blivit nekad när han hade sökt hos socialtjänsten.

Efter detta berättar Stakset att han äntligen fick känna sig värdefull, och framför allt att han fick bli förlåten. Han berättar även om besök på fängelser, där han har fått se dubbelmördares tårar rulla nerför kinderna när de har fått ta emot förlåtelse.

– Du är älskad. Det finns ett bättre liv. Det finns hopp och du kan bli förlåten, säger Sebastian Stakset till lyssnarna mot slutet av programmet.

Ett sommarprogram som avslutas med sången: ”Jag har beslutat att följa Jesus.”

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00