Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Stå upp-komikern har börjat längta efter att få predika

Jonas Helgesson är en uppskattad motivationsföreläsare och ståuppkomiker sedan tolv år tillbaka. Han älskar sitt jobb, men berättar nu för Världen idag att han längtar efter att tala mer om sin personliga tro på Gud. – Jag skulle vilja lägga i en annan växel och tala om vad den kristna tron kan betyda för en människa, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:00, 24 mar 2019

Jonas Helgesson är ofta ute i olika sammanhang och föreläser om hur man kan hitta sin inre motivation. Han föddes med en cp-skada och berättar på ett humoristiskt sätt om hur det är att leva med den.

Jonas känner att Gud verkar genom hans föreläsningar och han får mycket positiv respons från människor som fått tillbaka hoppet. Men ibland tycker han att han kommer till vägs ände när det gäller självhjälp.

– Jag har levt i den här världen i tolv år och kan se ganska mycket dubbelmoral. Det är lätt att säga: ”Allt är möjligt, inget är omöjligt”, men det blir bara tomma ord och ger inte så mycket i längden. Jag längtar efter att tala om Guds nåd och om att följa Jesus, säger han.

Jonas har gjort iakttagelsen att många kristna pastorer går mer och mer mot att tala om ämnen som att förverkliga sig själv, utnyttja sin potential och att ha ett mål. Själv har han i stället börjat tala mer om hopplöshet och vad man gör när livet är jobbigt. Nu längtar han efter att gå ”all in”.

– Jag försöker gå bort ifrån alla dessa klichéer och landar mer och mer i min kristna tro. Jag vill utveckla den även i mitt offentliga liv, i det jag talar och skriver, men hur vägen dit ser ut vet jag inte riktigt.

Jonas är ute och föreläser mellan en och fem gånger i veckan. Just nu är han i en process där han funderar på om han ska fortsätta med föreläsningar och ståuppkomik hela livet eller om han ska kombinera det med att bli en mer klassisk predikant.

Tror du att du skulle ha nytta av dina erfarenheter inom stand up-komik även som predikant?

– Ibland är det för lite skratt i församlingen. Att skratta är helande när man går igenom tuffa tider och det är något jag kan dela med mig av. Baksidan av det är att jag är så förknippad med den där ståupparen att jag kan känna mig begränsad av det. Ibland skulle jag vilja vara en anonym predikant som talar om Galaterbrevet.

Jonas Helgesson är aktiv i en församling och brinner för att arbeta mer med saker som själavård och socialt arbete.

– Kanske är det något som Gud gör i mig. Allt har sin tid. Det jag gör i dag hjälper och inspirerar människor. Det vill jag fortsätta med, men också lägga till det kristna perspektivet mer och mer, säger han.

För Jonas är det inte antingen eller. Han älskar sitt jobb, men kan inte förneka att den kristna tron betyder mycket för honom.

– Den är min grund i livet. Jag andas tron varje dag. Bara det att kunna vila i nåden och i att jag är älskad för den jag är. Det är inte upp till mig att vara lycklig. Min cp-skada kanske hjälper mig i detta. När du är svag är du stark. Det är en förmån att vara svag i sin kropp, för då blir Gud så mycket större.

Jag längtar efter att tala om Guds nåd och om att följa Jesus.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier