Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Stå upp-komikern har börjat längta efter att få predika

Jonas Helgesson är en uppskattad motivationsföreläsare och ståuppkomiker sedan tolv år tillbaka. Han älskar sitt jobb, men berättar nu för Världen idag att han längtar efter att tala mer om sin personliga tro på Gud. – Jag skulle vilja lägga i en annan växel och tala om vad den kristna tron kan betyda för en människa, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:00, 24 mar 2019

Jonas Helgesson är ofta ute i olika sammanhang och föreläser om hur man kan hitta sin inre motivation. Han föddes med en cp-skada och berättar på ett humoristiskt sätt om hur det är att leva med den.

Jonas känner att Gud verkar genom hans föreläsningar och han får mycket positiv respons från människor som fått tillbaka hoppet. Men ibland tycker han att han kommer till vägs ände när det gäller självhjälp.

– Jag har levt i den här världen i tolv år och kan se ganska mycket dubbelmoral. Det är lätt att säga: ”Allt är möjligt, inget är omöjligt”, men det blir bara tomma ord och ger inte så mycket i längden. Jag längtar efter att tala om Guds nåd och om att följa Jesus, säger han.

Jonas har gjort iakttagelsen att många kristna pastorer går mer och mer mot att tala om ämnen som att förverkliga sig själv, utnyttja sin potential och att ha ett mål. Själv har han i stället börjat tala mer om hopplöshet och vad man gör när livet är jobbigt. Nu längtar han efter att gå ”all in”.

– Jag försöker gå bort ifrån alla dessa klichéer och landar mer och mer i min kristna tro. Jag vill utveckla den även i mitt offentliga liv, i det jag talar och skriver, men hur vägen dit ser ut vet jag inte riktigt.

Jonas är ute och föreläser mellan en och fem gånger i veckan. Just nu är han i en process där han funderar på om han ska fortsätta med föreläsningar och ståuppkomik hela livet eller om han ska kombinera det med att bli en mer klassisk predikant.

Tror du att du skulle ha nytta av dina erfarenheter inom stand up-komik även som predikant?

– Ibland är det för lite skratt i församlingen. Att skratta är helande när man går igenom tuffa tider och det är något jag kan dela med mig av. Baksidan av det är att jag är så förknippad med den där ståupparen att jag kan känna mig begränsad av det. Ibland skulle jag vilja vara en anonym predikant som talar om Galaterbrevet.

Jonas Helgesson är aktiv i en församling och brinner för att arbeta mer med saker som själavård och socialt arbete.

– Kanske är det något som Gud gör i mig. Allt har sin tid. Det jag gör i dag hjälper och inspirerar människor. Det vill jag fortsätta med, men också lägga till det kristna perspektivet mer och mer, säger han.

För Jonas är det inte antingen eller. Han älskar sitt jobb, men kan inte förneka att den kristna tron betyder mycket för honom.

– Den är min grund i livet. Jag andas tron varje dag. Bara det att kunna vila i nåden och i att jag är älskad för den jag är. Det är inte upp till mig att vara lycklig. Min cp-skada kanske hjälper mig i detta. När du är svag är du stark. Det är en förmån att vara svag i sin kropp, för då blir Gud så mycket större.

Jag längtar efter att tala om Guds nåd och om att följa Jesus.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00