Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

S:ta Clara vill påminna om nöden inför vintern

S:ta Clara kyrka lägger in en extra växel i årets adventskampanj, för att kunna hjälpa Stockholms hemlösa och andra utsatta. – Vi vill att människor ska förstå allt det goda arbete som görs här, och helt finansieras av frivilliga gåvor, säger Johan Ericson, kommunikationschef i EFS som står bakom kyrkan.

Nyheter · Publicerad 21:00, 14 dec 2018

Stockholms mest centralt belägna kyrka förbereder sig på ytterligare en kall vinter, då S:ta Claras anställda och drygt 100 volontärer kommer att göra sitt bästa för att täcka behoven som uppstår bland stadens utsatta.

Bland annat har man daglig matutdelning till cirka 120 personer varje vardag i kyrkan, daglig kaffeutdelning på Plattan, delar ut kläder och skor till hemlösa, som även kan övernatta i kyrkan vissa nätter, julaftonsfirande för ensamma och utsatta, samtalsstöd, akuta insatser för människor i kris och stöd till prostituerade på Malmskillnadsgatan

Därför startar kyrkan nu kampanjen #claravintern, i samarbete med Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.

– Det finns en risk att man bara ser kyrktornet på väg till jobbet, och inte tänker på allt det goda som görs här och som många tar för givet, säger Johan Ericson.

Som en del i insamlingskampanjen har S:ta Clara skapat en julkalender som består av 24 ”luckor” med inspelade vittnesbörd från personer som finns med i kyrkans vänkrets.

En av dem är Anita Tanttari. I lucka fyra berättar hon om en väg som gått genom tablettmissbruk och kriminalitet, till volontärarbete och gemenskap i S:ta Clara.

– Jag har inte barn eller make, men Gud har gett mig det här, säger hon till Världen idag, och slår ut med handen mot kyrkan, där volontärerna just packar ihop efter matutdelningen.

– Jag har sett människor som faller och som kommit tillbaka. Det är en levande kyrka.

Det var musiken som första gången förde Anita Tanttari till S:ta Clara, och som höll henne kvar till dess att hon en dag kunde ta emot Jesus under en syndabekännelse.

– Att bli accepterad av honom, och här, var stort, säger hon.

I dag, ungeför 15 år senare, är Anita Tanttari ansvarig för ”Allas andrum”, där den som vill kan slå sig ner varje förmiddag för att samtala utifrån ett bibelord.

S:ta Clara drivs som en självständig förening inom EFS, som är en rörelse inom Svenska kyrkan men inte får del av kyrkoavgiften. I stället finansieras verksamheten till största delen av gåvor.

Själva kyrkolokalen har föreningen hittills hyrt för en symbolisk summa av en krona av Stockholms domkyrkoförsamling, som även stått för alla driftskostnader.

Detta ändrades den 1 september i år, då föreningen S:ta Clara slöt ett nyttjandeavtal med domkyrkoförsamlingen. Avtalet säger att S:ta Clara ska betala en tredjedel av driftskostnaden, som legat på totalt 2,2 miljoner kronor.

Sammantaget har S:ta Clara denna höst fått en miljon kronor i ökade utgifter, vilket enligt Johan Ericson gör det än angelägnare att samla in medel.

– Det är bland annat därför som EFS går in i den här kampanjen, som ska synliggöra allt det goda diakonala arbete som görs i Stockholms innerstad, säger han.

Jag har sett människor som faller och som kommit tillbaka. Det är en levande kyrka.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...