Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

S:ta Clara vill påminna om nöden inför vintern

S:ta Clara kyrka lägger in en extra växel i årets adventskampanj, för att kunna hjälpa Stockholms hemlösa och andra utsatta. – Vi vill att människor ska förstå allt det goda arbete som görs här, och helt finansieras av frivilliga gåvor, säger Johan Ericson, kommunikationschef i EFS som står bakom kyrkan.

Nyheter · Publicerad 21:00, 14 dec 2018

Stockholms mest centralt belägna kyrka förbereder sig på ytterligare en kall vinter, då S:ta Claras anställda och drygt 100 volontärer kommer att göra sitt bästa för att täcka behoven som uppstår bland stadens utsatta.

Bland annat har man daglig matutdelning till cirka 120 personer varje vardag i kyrkan, daglig kaffeutdelning på Plattan, delar ut kläder och skor till hemlösa, som även kan övernatta i kyrkan vissa nätter, julaftonsfirande för ensamma och utsatta, samtalsstöd, akuta insatser för människor i kris och stöd till prostituerade på Malmskillnadsgatan

Därför startar kyrkan nu kampanjen #claravintern, i samarbete med Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.

– Det finns en risk att man bara ser kyrktornet på väg till jobbet, och inte tänker på allt det goda som görs här och som många tar för givet, säger Johan Ericson.

Som en del i insamlingskampanjen har S:ta Clara skapat en julkalender som består av 24 ”luckor” med inspelade vittnesbörd från personer som finns med i kyrkans vänkrets.

En av dem är Anita Tanttari. I lucka fyra berättar hon om en väg som gått genom tablettmissbruk och kriminalitet, till volontärarbete och gemenskap i S:ta Clara.

– Jag har inte barn eller make, men Gud har gett mig det här, säger hon till Världen idag, och slår ut med handen mot kyrkan, där volontärerna just packar ihop efter matutdelningen.

– Jag har sett människor som faller och som kommit tillbaka. Det är en levande kyrka.

Det var musiken som första gången förde Anita Tanttari till S:ta Clara, och som höll henne kvar till dess att hon en dag kunde ta emot Jesus under en syndabekännelse.

– Att bli accepterad av honom, och här, var stort, säger hon.

I dag, ungeför 15 år senare, är Anita Tanttari ansvarig för ”Allas andrum”, där den som vill kan slå sig ner varje förmiddag för att samtala utifrån ett bibelord.

S:ta Clara drivs som en självständig förening inom EFS, som är en rörelse inom Svenska kyrkan men inte får del av kyrkoavgiften. I stället finansieras verksamheten till största delen av gåvor.

Själva kyrkolokalen har föreningen hittills hyrt för en symbolisk summa av en krona av Stockholms domkyrkoförsamling, som även stått för alla driftskostnader.

Detta ändrades den 1 september i år, då föreningen S:ta Clara slöt ett nyttjandeavtal med domkyrkoförsamlingen. Avtalet säger att S:ta Clara ska betala en tredjedel av driftskostnaden, som legat på totalt 2,2 miljoner kronor.

Sammantaget har S:ta Clara denna höst fått en miljon kronor i ökade utgifter, vilket enligt Johan Ericson gör det än angelägnare att samla in medel.

– Det är bland annat därför som EFS går in i den här kampanjen, som ska synliggöra allt det goda diakonala arbete som görs i Stockholms innerstad, säger han.

Jag har sett människor som faller och som kommit tillbaka. Det är en levande kyrka.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...