Salig är var och en som vördar Herren och vandrar på hans vägar. Du får njuta frukten av dina händers verk. Salig är du, det går dig väl!
Psaltaren 128:1–2

Världen idag

En journalist som arbetade på Sveriges Radio och rapporterade om islamister som fått utvisningsbeslut inledde en relation med en av islamisterna. Reportagen är inte borttagna från SR. Foto: Jessica Gow/TT

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat islamister som ses som hot mot rikets säkerhet, inledde en privat relation med en av dem. Det avslöjar nu sajten Doku.

Nyheter · Publicerad 20:00, 5 maj 2021

2019 togs sex personer i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll och senare beslöt regeringen att dessa skulle utvisas. Migrationsverket, Säkerhetspolisen, Mig­ra­tions­över­domstolen och regeringen ansåg alla att dessa personer utgör hot mot rikets säkerhet, rapporterar Doku, som granskar islamistiska miljöer.

Fem av de sex är ännu kvar i landet på grund av verkställighetshinder. Nu visar det sig att en av dem har en relation med en tidigare journalist på Sveriges Radios Ekot och dessutom är skriven på samma adress som journalistens mamma.

I själva verket bor dock denna person hos den tidigare SR-journalisten, uppger Doku. Det är också denna journalist som återkommande rapporterat om fallen med utvisningsbesluten och då även den person som hon nu medger att hon har en vänskapsrelation med.

Hennes SR-reportage där denna person intervjuades fick redan vid publiceringen kritik av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp som ansåg att hans delaktighet i den islamistiska miljön förringades.

Efter rapporteringen i Ekot ska ett brev ha skickats från journalistens mamma till justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg där hon var ”bekymrad över den rätts­osäkerhet som präglade handläggningen och tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll”, skriver Doku.

Journalisten uppger att hennes och mannens relation var ”strikt journalistisk” under den period hon rapporterade om hans ärende och att de då inte heller bodde i samma stad. Hon medger dock att hennes mamma och mammans man företrätt mannen i kontakten med olika myndigheter.

Mannen har på Facebook bland annat skrivit att medier är orsaken till hat och terrorism, och har attackerat Magnus Ranstorp och kallat honom för ”parasit” och ”smuts”.

– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag, säger chefen för Ekot, Klas Wolf-Watz, till Doku.

Vad agerandet bestod i är oklart, men strax efter detta valde journalisten självmant att lämna SR.

Än så länge ligger dock reportagen om utvisningarna kvar på SR:s sajt. När Klas Wolf-Watz intervjuas i P1 Morgon menar han att de gjort bedömningen att publiceringarna lever upp till deras standard.

Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, gör en annan bedömning.

”SR borde självfallet avpublicera snyftreportaget”, skriver hon om intervjun som journalisten gjorde med den man som betraktas som säkerhetshot och som journalisten har en relation med.

”Anmärkningsvärt att man inte har gjort det”, skriver Dahlberg på Twitter.

SR har också fått kritik för att inte ha lyft saken förrän den nu avslöjas av Doku. Här menar Ekot-chefen att det inte har gått eftersom det handlat om ett personal­ärende.

Sveriges Radio borde självfallet avpublicera snyftreportaget.

Det är dags att vi omvänder oss i frågan om samboskap

Ledare Som protestanter berömmer vi oss av det reformatoriska arvet. ”Reformation” kommer av latinets... onsdag 20/10 00:10

Mördade ledamoten stod för brittisk kristen aktivism

Nyhetskommentar Den konservative brittiske parlamentsledamoten sir David Amess, 69 år, som nyligen mördades av en... onsdag 20/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Olyckan påminde mig om hur skört livet är.

Ungkrönika För några veckor sedan satt jag, min fru Ella och vår dotter Melinda, 1,5 år, i bilen på väg till... onsdag 20/10 00:10

Arbete kan faktiskt vara en form av tillbedjan!

Arbetslivskrönika Jag är inte kunnig i Bibelns grundspråk. Min äldste son, John-Christian, som är teologie doktor, är... onsdag 20/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier