2019 togs sex personer i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll och senare beslöt regeringen att dessa skulle utvisas. Migrationsverket, Säkerhetspolisen, Migrationsöverdomstolen och regeringen ansåg alla att dessa personer utgör hot mot rikets säkerhet, rapporterar Doku, som granskar islamistiska miljöer.
Fem av de sex är ännu kvar i landet på grund av verkställighetshinder. Nu visar det sig att en av dem har en relation med en tidigare journalist på Sveriges Radios Ekot och dessutom är skriven på samma adress som journalistens mamma.
I själva verket bor dock denna person hos den tidigare SR-journalisten, uppger Doku. Det är också denna journalist som återkommande rapporterat om fallen med utvisningsbesluten och då även den person som hon nu medger att hon har en vänskapsrelation med.
Hennes SR-reportage där denna person intervjuades fick redan vid publiceringen kritik av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp som ansåg att hans delaktighet i den islamistiska miljön förringades.
Efter rapporteringen i Ekot ska ett brev ha skickats från journalistens mamma till justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg där hon var ”bekymrad över den rättsosäkerhet som präglade handläggningen och tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll”, skriver Doku.
Journalisten uppger att hennes och mannens relation var ”strikt journalistisk” under den period hon rapporterade om hans ärende och att de då inte heller bodde i samma stad. Hon medger dock att hennes mamma och mammans man företrätt mannen i kontakten med olika myndigheter.
Mannen har på Facebook bland annat skrivit att medier är orsaken till hat och terrorism, och har attackerat Magnus Ranstorp och kallat honom för ”parasit” och ”smuts”.
– Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag, säger chefen för Ekot, Klas Wolf-Watz, till Doku.
Vad agerandet bestod i är oklart, men strax efter detta valde journalisten självmant att lämna SR.
Än så länge ligger dock reportagen om utvisningarna kvar på SR:s sajt. När Klas Wolf-Watz intervjuas i P1 Morgon menar han att de gjort bedömningen att publiceringarna lever upp till deras standard.
Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, gör en annan bedömning.
”SR borde självfallet avpublicera snyftreportaget”, skriver hon om intervjun som journalisten gjorde med den man som betraktas som säkerhetshot och som journalisten har en relation med.
”Anmärkningsvärt att man inte har gjort det”, skriver Dahlberg på Twitter.
SR har också fått kritik för att inte ha lyft saken förrän den nu avslöjas av Doku. Här menar Ekot-chefen att det inte har gått eftersom det handlat om ett personalärende.