Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Spotify viker sig inte för bojkottkrav

Den kände artisten Neil Young ville inte finnas på samma plattform, Spotify, som en av världens största poddare Joe Rogan. Orsaken är att Rogan har gett utrymme för kontroversiella åsikter om bland annat coronapandemin och massvaccinering. Det hela har lett till en debatt om ”cancelculture” och om vilka röster som ska ha rätt att höras.

Nyheter · Publicerad 12:00, 2 feb 2022

Joe Rogan, tidigare bland annat programledare och kampsportskommentator, driver i dag en av världens största och mest framgångsrika podcastar – ”The Joe Rogan experience”. 2020 ingick han ett avtal värt hundratals miljoner för att musiktjänsten Spotify skulle få exklusiva rättigheter till podden.

Kritiker menar att Rogan har gett utrymme för kontroversiella åsikter och ”desinformation”, bland annat om coronapandemin och kritik mot massvaccinering.

Det fick nyligen artisten Neil Young att ställa Spotify inför ett ultimatum, att antingen välja hans musik eller Rogans podd. Spotify svarade med att avlägsna de flesta av Youngs låtar. Efter det har vissa uppmanat till bojkott av musiktjänsten för att man fortsatt ger utrymme åt Joe Rogan.

I söndags meddelade Spotify att poddar som handlar om covid-19 kommer att förses med länkar till ytterligare information om pandemin, rapporterar TT.

– Jag försöker inte främja desinformation, jag försöker inte vara kontroversiell, säger Rogan i ett inspelat svar på kritiken.

– Jag har aldrig velat göra något annat med podden än att prata med människor.

I vissa svenska medier har Joe Rogan de senaste dagarna beskrivits som ”konspirationsteoretiker” som ”sprider myter”, dock utan att man gett konkreta exempel på sådana uttalanden.

I USA ifrågasätter många bilden av Joe Rogan som ”kontroversiell” och man menar att de som påstår detta aldrig lyssnat på mer än korta urklipp från hans program.

Han bjuder in gäster av ett brett åsiktsspektrum i podden, alltifrån psykologen Jordan Peterson till vänsterpolitikern Bernie Sanders.

”Jag får känslan att vissa använder Joe Rogans intervju om covid som en ursäkt för att tysta honom för att han inte är woke*”, skriver Tulsi Gabbard, som tidigare kandiderat för att bli Demokraternas presidentkandidat, på Twitter.

”Människor litar på Joe Rogan, inte för att han alltid har rätt, utan för att han är transparent, nyfiken, vänlig, ödmjuk när det kommer till kunskap och beredd att överväga perspektiv som utmanar och omformar hans egna uppfattningar. Vi behöver mer av detta”, skriver libertarianska kongressledamoten Justin Amash i ett inlägg på sociala medier som fått stor spridning.

En som valt en mer skämtsam ingång till bojkottdebatten mot Spotify är popartisten James Blunt som med stort mått av självdistans i ett uttalande säger:

”Om Spotify inte omedelbart tar bort Joe Rogan kommer jag att släppa ny musik på plattformen”.

*Woke är ett begrepp som historiskt handlat om en vakenhet inför orättvisa baserat på kön eller hudfärg, men som allt oftare används för att beskriva en vänsterrörelse som försöker tysta andra åsikter än de själva har.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10