Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Politiker, läkare och mediepersonligheter uppges besöka spåkvinnan Margareta Hedin. Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Jessica Gow/TT

Spåkvinna: Toppolitiker och medieprofiler har besökt mig

Högt uppsatta politiker i Sverige har vänt sig till astrologi för att få veta mer om sig själva och framtiden. Det berättar spåkvinnan Margareta Hedin i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Alla ska verka smarta på jobbet, men privat är de någon annan, säger hon.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 jan 2023

I samband med riksdagens talmansomröstning i september fick SD-politikern Julia Kronlid löpa gatlopp för att hon uttryckt att hon tror att Gud skapade världen. Flera högt uppsatta politiker hånade henne, och på Twitter duggade glåporden tätt.

Nu framkommer det att flera toppolitiker tror att himlakropparna styr våra liv på olika sätt. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar nämligen spåkvinnan Margareta Hedin att hon haft besök av allt ifrån läkare till politiker inom regeringskansliet.

När hon får frågan om ”hur högt upp” politikerna varit svarar hon ”partiledarhöga”. Det handlar dock inte om nuvarande partiledare, bedyrar hon.

Gemensamt för de inflytelserika personerna som besökt henne verkar hur som helst vara att de håller tyst om det.

– Alla ska verka smarta på jobbet, men privat är de någon annan, säger hon.

Reportern berättar att han mejlat flera ”namnkunniga mediepersoner” som han vet besökt Margareta Hedin under åren, men att de antingen avböjt intervju eller inte svarat alls.

– Min upplevelse av medievärlden är att det är de som är mest intresserade av alla, men officiellt så måste de häckla det inför varandra, säger Margareta Hedin.

I intervjun berättar hon även att allt fler unga personer besöker henne för att få höra saker om sig själva och sin samtid – och att de vill lära sig allt hon kan. Detta går, enligt reportaget, i linje med det ökande intresset för olika astrologiska appar och horoskop.

– Vi har ett stort behov av att skapa berättelser om oss själva. Vi lever i en tid som präglas av väldigt mycket individualism och där kan astrologi, precis som tarot eller meditation, hjälpa människor att skapa en känsla av mening och förtrollning i tillvaron, säger religionshistorikern Manon Hedenborg White till Svenska Dagbladet.

Hon påpekar att detta sker i ett av världens mest sekulariserade länder, men menar att svenskarna är mer andliga än de ger sken av.

– [Vi har] en stor andel av befolkningen som säger ”jag tror inte på Gud, men jag tror på något”. Det man vet om dem är att de rätt ofta brukar hålla på med astrologi, säger hon.

Att astrologi skulle kunna förutspå framtiden eller säga något om människors personlighet har motbevisats i en rad studier, konstaterar Svenska Dagbladet.

Vi lever i en tid som präglas av väldigt mycket individualism och där kan astrologi ... skapa en känsla av mening och förtrollning i tillvaron.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00