Nyheter
Sound of freedom hade Sverigepremiär – hyllas av tittarna
Svenska förkämpar mot trafficking var på plats när Sound of freedom hade Sverigepremiär på biograf Sergel. Många tårar och snyftningar hördes i salongen när filmen, som bygger på en sann historia, visades. – Många av [de barn] vi möter har varit utsatta för trafficking, berättade en av eldsjälarna som var på plats.
Filmen Sound of freedom, som handlar om trafficking bland barn, gjorde överraskande succé i USA, men har nagelfarits i svenska medier. Svenska kulturskribenter och redaktioner verkar bry sig mer om skaparna bakom filmen – och vad vissa skådespelare i filmen har sagt – än själva budskapet. Det hindrade dock inte svenska förkämpar mot trafficking från att delta på Sverigepremiären av filmen, och tala om hur vi kan stoppa traffickingen.
Världen idag var med på premiären och det efterföljande panelsamtalet som ägde rum på biograf Sergel i centrala Stockholm.
Att det var en annorlunda filmupplevelse märktes tydligt bland biobesökarna i salongen. Det var många tårar och suckar, så det var uppenbart att filmen berörde många. Den är dessutom i allra hösta grad aktuell; människohandel beräknas nämligen globalt omsätta mer pengar än droghandel.
Filmkritikerna till trots har filmen fått ett förhållandevis högt betyd på sajten IMDB – där vanliga människor kan sätta betyg på filmer – närmare bestämt 7,7 av 10.
De biobesökare som Värden idag pratar med efter filmvisningen stämmer in i hyllningarna.
– Jag känner att den här filmen tar knäcken på likgiltighet kring frågor om trafficking. Det är en film som är tung, men som ska ses, säger Jeanette Ingemarson från Stockholm.
– Det är en välgjord film som tar tag i en. Det är en fråga som jag brunnit för länge. Berättelser om mäniskohandel går rakt in i hjärtat, och är samtidigt så viktiga, säger Hedvig Rizell, också från Stockholm.
Ytterligare en stockholmare – Matteus Eurell – menar att filmen gjorde honom både bedrövad och hoppfull.
– Det första jag tänker är att det finns så många hemska människor i världen och vilka tankar de har. Men också att det finns människor med modet och hoppet att säga nej och göra något åt det, säger han.
Under det efterföljande panelsamtalet, som modererades av Inger Alestig och hade representanter från olika organisationer och polisen, slogs det fast att människohandel är vår tids slaveri. Uppemot två miljoner barn säljs varje år för att utnyttjas inom sexuella tjänster, konstaterades det. Men vad görs för att motverka denna vidriga handel med bland annat barn, var frågan.
Ruth Nordström, grundare av Människorättsadvokaterna, berättade att man arbetar på flera plan. Dels i enskilda fall, men även som experter i EU-projekt mot människohandel och i rapporter.
– Sverige är inte heller förskonat från detta fenomen, men frågan måste lyftas brett politiskt, av enskilda medborgare, i olika yrkesroller och i samarbete mellan myndigheter.
Mattias Martinsson på den svenska grenen av fadderbarnsorganisationen Compassion berättade att de är verksamma i 29 länder och främst arbetar med förebyggande verksamhet. Ofta i samarbete med lokala kyrkor.
– Fattigdom är en bov i dramat. Vi kommer oftast in i mycket unga åldrar och ser till att barn får växa upp i en trygg miljö. Många av dem vi möter har varit utsatta för trafficking, sade han.
Eva Moberg från föreningen ”Hjälp till behövande” tryckte på vikten av att bryta onda spiraler. Barn som lämnas kvar i sina hemländer när föräldrar hamnar i sexuell exploatering i andra länder är oerhört utsatta.
– Vi behöver på olika sätt hjälpa dem att kunna återförenas, sade hon.
Annika Svensson, områdespolis i Uppsala, betonade vikten av att minska efterfrågan på alla typer av exploatering där sexuella tjänster är en av dessa.
– Det är efterfrågan som driver människohandeln.
Anna Runesson, regionkoordinator för polisen i region Mitt, berättade att en av deras roller är att vara spindeln i nätet mellan organisationer och myndigheter. En viktig del är att arbeta uppsökande på fältet.
– Många vi möter identifierar sig inte alltid som brottsoffer och speciellt inte de som är barn.
Madeleine Sundell, människorättsjurist på Frälsningsarmén, slog fast att Sverige kommit långt lagstiftningsvägen när det gäller synen på barns rättigheter. Skillnader i lagstiftning internationellt är dock en utmaning, menar hon. Detta då brottsligheten är organiserad och internationell. Man kan sitta i Sverige och genom datorn begå övergrepp mot barn på Filippinerna, i Moldavien eller Rumänien och ändå gå fri, sade hon.
Filmen visas nu på biografer runt om i landet, åtminstone till på torsdag, men antagligen längre. Det beror på intresset.
En recension av filmen publicerades i Världen idag den 31 oktober.