Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Många vill lägga blommor utanför det lägenhetshus i Paris där 12-åriga Lola hittades mördad. Foto: Michel Euler/AP/TT

Sorg och ilska efter brutalt flickmord i Frankrike

Ett brutalt mord på en 12-årig flicka i Paris har väckt avsky i hela Frankrike. Eftersom den misstänkta gärningspersonen kom från Algeriet har dådet lett till en debatt om landets migrationspolitik. Flickans föräldrar vill dock inte att mordet ska bli en politisk fråga.

Nyheter · Publicerad 15:43, 24 okt 2022

12-åriga Lola hittades död i en väska förrförra fredagen, utanför lägenhetshuset där hon bodde i nordöstra Paris.

En 24-årig kvinna har erkänt att hon dödat flickan, men haft svårt att ge någon sammanhängande förklaring till det som skedde.

Kvinnan vistades i sin systers lägenhet i det flerfamiljshus där 12-åringen bodde. I ett första förhör berättade hon för polisen att hon hade lurat in flickan i den lägenheten och förgripit sig på henne innan hon tog hennes liv.

I ett nästa förhör slog hon fast att hon aldrig skulle kunna döda ett barn och att det måste ha varit någon annan. Sedan sade hon sig ha slagits mot en vålnad.

24-åringen kommer från Algeriet och har fram till nyligen bott i Frankrike med ett studentvisum. Det hade dock gått ut och i slutet av augusti fick hon veta att hon skulle behöva lämna landet inom 30 dagar.

Det särskilt brutala mordet har väckt stora reaktioner i Frankrike. President Emmanuel Macron har beskrivit det inträffade som ”extrem ondska” och sagt att föräldrarna förtjänar hela landets tankar.

Kort därpå klev nationalistledaren Marine Le Pen fram i nationalförsamlingen, krävde en tyst minut och riktade skuld mot den sittande regeringen.

– Den misstänkta i detta barbariska dåd skulle inte ha varit i vårt land, utropade Le Pen.

Éric Ciotti, som tillhör högerfalangen inom Republikanerna, har samtidigt fördömt regeringen som ”kriminellt slapphänt” i migrationsfrågor.

I torsdags gick högerextrema demonstranter genom Paris med ett porträtt av 12-åriga Lola.

I fredags gick den mördade flickans föräldrar dock ut och vädjade till politiker och allmänhet att sluta försöka dra nytta av deras dotters död och låta dem sörja.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00