Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Söndagsskola online när gudstjänsterna ställs in

Kyrkor ställer in gudstjänster och sänder digitalt i coronatider, men vad finns det för barnen? Några av satsningarna är Oasrörelsens nya barnprogram på Facebook och att Söndagsskola Play ger församlingar möjlighet att låta sina barnfamiljer titta hemma.

Nyheter · Publicerad 19:00, 28 mar 2020

På fredag är det premiär för Oasrörelsens nya barnprogram, som sänds via Facebook och Youtubekanalen Youngsters kanal. Det är en del av Oas digitala satsning ”Husmöten” nu när många kyrkor ställer in sina verksamheter.

– Vi livesänder något nästan varje dag på Facebook, och på fredagar är det för barnen. Jag tror att det är ett väldigt bra sätt att använda tiden på nu när vi inte kan träffa dem, säger Oasinspiratören Lennart Henricsson.

I vanliga fall brukar han vara ute med sitt team och hålla rockkonserter för barn, men alla vårens spelningar är avbokade. I stället har han spelat in flera avsnitt av ”Barnmöte med Lennart”, ett program med sånger och bibelberättelser som kommer att sändas varje fredag klockan 18 de närmaste veckorna.

– Jag försöker få en avspänd och rolig stämning i programmen. Tanken är att det ska vara enkelt, nära och något att se fram emot, säger han.

Men det är inte första gången Lennart Henricsson producerar barnprogram. Tidigare har han bland annat gjort adventskalendrar och morgonshowen ”Morningstar”. På Youngsters kanal finns många filmer att titta på.

Söndagsskola Play är en resurs för församlingar som inte har möjlighet att hålla egen söndagsskola varje vecka. De kan abonnera på dessa halvtimmesavsnitt, som producerats av Barnskivor, Kyrktorget och TBN Nordic sedan 2017.

Det är både små och stora församlingar som använder sig av Söndagsskola Play, berättar Alexandra Hyllerud på Barnskivor.

– När kyrkorna började stänga ner var det flera som ringde och frågade om vi kunde ordna så att barnfamiljerna kunde titta hemma. Nu har vi skickat en provisorisk länk till alla prenumererande församlingar, som de kan skicka vidare till sina familjer, säger hon.

I nuläget är det närmare hundra församlingar som prenumererar på tjänsten.

– Det är jättekul. Bara förra veckan var det 13 nya abonnenter som kom med. Det har fått lite skjuts och väldigt många barn har fått tillgång till programmen.

Varje avsnitt innehåller dans, drama, undervisning och kreativ bön. En inbjuden gäst håller i veckans minnesvers, en bibelberättelse och någon aktivitet som matlagning eller pyssel.

– Vi bjuder in barnledare, barnpastorer och evangelister från olika samfund och försöker ha en bredd på programmen. Det blir som hela Sveriges söndagsskola, säger Alexandra Hyllerud.

Även Mats och Anita, Alexandras dockor från barnskivorna om Jesus, är med ibland liksom hennes populära figur Osbon Sporre.

– Han dyker upp lite då och då och gör något bus som hänger ihop med temat.

Även Hillsong Sweden sänder program för barn varje söndag klockan 11, under rubriken ”Hillsong Kids vid köksbordet”.

Jag försöker få en avspänd och rolig stämning i programmen. Tanken är att det ska vara enkelt, nära och något att se fram emot.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48