Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Sölvesborgs nej till prideflagga får stöd av hbtq-profil

När Sölvesborg i Blekinge beslutade att inte upplåta kommunala flaggstänger åt den så kallade prideflaggan blev det en riksnyhet. Men kommunen får stöd från flera debattörer. Det är generellt bra att en kommun använder sig endast av Sveriges flagga, menar till exempel Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Nyheter · Publicerad 12:25, 18 sep 2019

Schultz skriver på Twitter att en kommun inte bör använda sig av någon annan flagga än den svenska ”om man inte samtidigt har en väldigt tydlig idé om hur olika intressen ska behandlas likvärdigt”.

Liknande tankegångar har Magnus Kolsjö, kristdemokrat och tidigare vice ordförande i RFSL. På sin blogg konstaterar han att det inte alls är självklart att en kommun ska hissa prideflaggor.

”Kommuner och statliga myndigheter måste agera utifrån objektivitet och saklighet, och de ska behandla alla lika. Att flagga med en politisk symbol, oavsett om den står för värderingar som många ställer sig bakom, går inte riktigt ihop med objektivitetskravet”, skriver han.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) i Sölvesborg säger till Blekinge läns tidning att flaggningen på kommunala byggnader ska ske på traditionellt vis och då ingår inte prideflaggan.

Lokalt är bland andra Socialdemokraterna kritiska till att prideflaggan inte hissas, men det var just under deras tid vid makten i kommunen som dessa regler fastslogs. I Sölvesborgs kommuns dokument står att det är svenska flaggan och FN-flaggan som får hissas på kommunens flaggstänger.

I dokumentet finns ett tillägg att det får beslutas om flaggning vid ”andra tillfällen” än de som särskilt anges. Dock står inget om andra flaggor än de två ovan nämnda.

När Världen idag tittar runt bland kommunernas dokument om regler för flaggning är det tydligt att prideflaggan på väldigt många platser fått status som en slags officiell symbol. Hbtq-flaggan, som av många uppfattas som politisk, ska enligt kommunerna hissas i samband med olika prideevent.

I Östersund kommuns riktlinjer står det exempelvis att man på de officiella flaggstängerna flaggar med ”svenska flaggan, EU-flaggan, samiska flaggan, prideflaggan”.

I Lysekil kommuns regler nämns prideflaggan uttryckligen som en av de få tillåtna.

Södertälje kommun skriver att det är just i syfte att uppmärksamma hbtq-frågor som man hissar regnbågsflaggan under Stockholm Pride.

Och på Göteborgs stads webbplats kan man läsa att prideflaggan ska hissas ”som ett led i kampen för människors lika värde”.

I själva verket är dock regnbågsflaggan skapad av hbtq-rörelsen.

Att flagga med en politisk symbol, oavsett om den står för värderingar som många ställer sig bakom, går inte riktigt ihop med objektivitetskravet

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37