Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Efter en rutinkontroll av sonen Ivan förra sommaren anmäldes föräldrarna Andres och Viola Soto för barnmisshandel. Nu har förundersökningen lagts ner men föräldrarna är mycket kritiska till hur sjukvårdens Barnskyddsteam och soclaltjänsten agerat. Foto: Privat

Sökte vård – blev anmälda

Misstänkta för att ha skadat sin nyfödde son, tvingades en Uppsalafamilj tillbringa flera veckor på ett utredningshem. Nyligen lade åklagaren ner förundersökningen.– Katastrofen är att många familjer just nu tvingas uppleva samma mardröm, säger Uppsalaparet, Andres och Viola Soto.

Nyheter · Publicerad 13:49, 7 jul 2014

Sonen Ivan var sju veckor då man besökte en rutinläkarkontroll på BVC i juni 2013.

– Jag upplevde att läkaren undersökte honom mer än vad man gjort med våra två äldre barn. Han tryckte och klämde. Men allt gick bra och vi åkte hem, berättar Viola.

– Två-tre timmar senare hörde jag att det knastrade från Ivans ena skuldra. Jag ringde till MVC och till 1177. Till sist hamnade vi på akuten.
Där röntgades Ivan. Och några dagar senare fick familjen veta att man hittat revbensfrakturer.

– Vi fick också veta att det upprättats en anmälan om barnmisshandel mot oss, säger Viola och berättar hur nyheten slog henne och maken med chock. Vi har bra jobb, lever stabila liv och har aldrig tidigare haft kontakt med polis och socialtjänst, förklarar hon.

Barnskyddsteamet vid Aka­de­miska sjukhuset kopplades in. På deras inrådan tog socialtjänsten beslut om att tvångsomhänderta Ivan, enligt lagen om LVU.
Hela familjen placerades nu på ett utredningshem i Spånga under fyra veckor. Sedan fick de tillbringa ytterligare fyra veckor på ett boende i Uppsala.

– Ivan röntgades åtta till nio gånger med de risker som strålningen innebär för ett litet barn, säger Viola mycket kritisk.

Efter veckorna i olika boenden släpptes familjen. Familjen gick nu raka vägen till sjukhusledningen i Uppsala och begärde en ny medicinsk utredning. Man begärde också att få träffa benskörhetsexperter. Detta beviljades.

– Vi hade hört om liknande fall där frakturer orsakats av D-vitaminbrist och benskörhet, säger Viola.
Samtidig kvarstod misstanken mot dem om barnmisshandel.

– Vi levde under hotet att man när som helst kunde ta Ivan och även våra andra två barn ifrån oss.

En vändpunkt kom i det stundande polisförhöret. Här fick paret ge sin bild av det som skett.

I oktober fick de sedan veta att brottsutredningen läggs på is i väntan på rättsintyg. Det skulle sedan dröja ända till i maj innan intyget kom.

– Vi fick veta att barnläkare och rättsläkare haft ett stort bråk om vem som skulle skriva rättsintyget. Till sist fick rättsläkaren skriva intyget och det var då åklagaren kunde ta beslut om att lägga ner förundersökningen, berättar Viola.

Familjen är mycket kritisk till hur sjukvårdens Barnskyddsteam och socialtjänsten agerat. Nyligen har familjen anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Själva är paret helt övertygade om hur sonens skador uppkom.

– När vi gick till BVC den morgon då allt startade så var han helt bra. Hans skador måste ha uppstått när läkaren tryckte på honom. Detta är vi väldigt, väldigt säkra på, säger Viola.

Läkarna har, enligt Viola, varken kunnat fastställa eller utesluta om Ivan lidit av benskörhet.

Oavsett så kan familjen nu andas ut efter åklagarens beslut att lägga ner sin förundersökning.

I stället bekymrar sig Viola och Andres Soto för andra familjer som tvingas uppleva tvångsomhändertaganden av barn på liknande grund. Ofta är orsaken misstänkt misshandel där barnen har frakturer och/eller hjärnblödningar. Fallen betecknas ofta som "Shaken Baby syndrom".

Paret känner också till flera exempel där barnen – som ska ha blivit misshandlade – visat sig lida av just vitaminbrist och benskörhet.

– Det har gjort att barnen "gått sönder" av vanlig skötsel, säger Viola.

Hon menar att problemen med felaktigt dömda föräldrar och tvångsomhändertaganden är stort.

– Dessa familjer har inte fått någon ordentlig utredning och undersökning av sina barn. Läkarna går inte på fakta utan på vad man tror, menar hon mycket upprörd.

– Vår familj har fått känna hur det är att sitta i en mardröm och många familjer sitter fortfarande i samma mardröm. Detta måste få ett slut.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Ravi Zacharias tros ha begått sexuella övergrepp

Avslöjande. Den kände och uppskattade apologeten Ravi Zacharias som avled förra året har anklagats för sexuella... lördag 16/1 11:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00