Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Soheila Fors, Tehusets grundare. Foto: Arash Asadi

Soheila Fors är dödshotad av IS

Tehusets grundare Soheila Fors, som engagerar sig för kvinnors sociala rättigheter, har fått flera dödshot de senaste dagarna. Men hon tänker inte låta sig tystas.– De vill tysta ner folk med fruktan och våld. Det tänker jag inte låta ske.

Nyheter · Publicerad 16:08, 21 aug 2015

– Jag får massor med berättelser från människor över hela världen, så jag skrev en dikt av olika kvinnors berättelser och publicerade den på Facebook i söndags. Dagen efter var det någon som hörde av sig och sa: Ta bort dikten, hora. Jag svarade: Nej, det kommer jag inte göra och så la jag på, berättar Soheila Fors.

Uppmaningar om att ta bort dikten fortsatte komma och blev mer hotfulla. Hon läser ett av de sms hon fått: ”Du ska se att vi dödar dig och din familj.”

Det är oklart vem som står bakom hoten. Men Soheila Fors berättar att smsen kommit från ett utländskt nummer och att de är undertecknade med IS.

– Min första reaktion var oro. Samtidigt: Jag tänker inte ge upp. Det här är mitt liv. Jag kommer kämpa för det här. Om jag ska dö så ska jag dö för något jag tror på. Du skulle bara se vilka brev jag får. Ett brev kom från en nioåring flicka som blivit bortgift till en 40-årig man, säger Soheila Fors, som skrivit boken "Kärleken blev mitt vapen", där hon berättar om sin egen uppväxt i en kultur där flickor och kvinnors sociala möjligheter var strikt begränsade.

Hoten polisanmäldes i torsdags och polisen har inlett en förundersökning. Tommy Lind, presstalesman för polisen i Värmland och Örebro, berättar att en inledd förundersökning är ”ett tydligt tecken på att vi tar det på allvar”.

– Vi har också säkrat de sms som har kommit och vi har för avsikt att utreda det här. Vi har också haft en dialog med polisens personsskyddsgrupp.

Hur polisen ser på behovet av skydd vill Tommy Lind av principiella skäl inte gå in på.

– Vi kommenterar aldrig om vi ger skydd och hur vi gör det.

Soheila Fors berättar i telefonen att hon innan vårt samtal satt och skrev på en dikt, som ett slags svar på dödshoten.

– Den ska jag publicera.

Är du inte rädd?

– Vad har jag för val? Om jag sitter tyst har de ju vunnit. Under de senaste fem åren har jag blivit hotad hur många gånger som helst. Jag har fått bildäcken skurna, två gånger har folk försökt köra ihjäl mig med bil. De vill tysta ner folk med fruktan och våld. Det tänker jag inte låta ske.

Det är nog fler än jag som uppfattar dig som väldigt modig. Var kommer modet och styrkan ifrån?

– Från mitt böneliv. Gud hjälper mig. Min tro betyder allt för mig. Alla vi som bär ljuset behöver ta fram det nu mot mörkret. Ett litet ljus betyder mycket och kan skingra mörkret. Men det är klart att jag inte är en maskin. Man blir ju trött och ledsen och har mardrömmar. Det är priset att betala för det jag gör.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier