Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Socialminister Lena Hallengren medger nu att vaccinpass fyller en mindre funktion när det gäller att stoppa smittspridning, men hon menar att de ändå kan vara befogade på sammankomster med över 50 personer. Foto: Lars Schröder/TT

Socialministern: ”Vaccinpassen fyller mindre funktion”

Vaccinationsbevisen som smittskyddsåtgärd har tappat delar av sitt syfte nu när smittan skenar, anser socialminister Lena Hallengren (S).

– De fyller en mindre funktion, kan man väl ändå vara ärliga och säga, än vad vi hade hoppats och trott, säger hon till Sveriges Radio.

Nyheter · Publicerad 16:50, 31 jan 2022

Förra veckan berättade Världen idag att det nu är högre andel smittade bland vaccinerade än bland ovaccinerade i åldersspannet 16 till 59 år. Den stora smittspridningen som är just nu, med över 250 000 smittade på en vecka, verkar alltså slå lika hårt mot vaccinerade, även om vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död. Så även vaccinerade bidrar till att föra smittan vidare i hög utsträckning.

Det har lett till diskussioner kring hur stor nytta vaccinpass egentligen gör.

Nu medger socialminister Lena Hallengren (S) att vaccinbevisen har tappat sitt syfte som smittskyddsåtgärd.

– Det som motiverar att det är kvar, det är ju just vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer. Man både behöver veta att de som är samlade där är vaccinerade och att man ska hålla ett avstånd, så kombinationen av det i det läge som är möjliggör att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan bedrivas, säger hon i Sveriges Radios lördagsintervju.

Vaccinationspassens syfte är att de ska användas som en smitt­skydds­åtgärd – att bland annat möjliggöra sammankomster inom­hus, som att gå på bio, konsert eller guds­tjänst, framför andra restriktioner.

Hallengren säger nu att vaccinationsbevisen måste kombineras med avstånd. Och att det tillsammans bidrar till att bromsa smittspridningen.

De kyrkor som har hoppats kunna samla fler än 50 personer utan att kräva vaccinationspass ser därmed ut att få vänta lite till.

I pandemin har myndigheterna oftast påtalat att det gäller att platta till kurvorna för att klara vården. Det är fortfarande ett syfte till varför restriktionerna ligger kvar, åtminstone till 9 februari, enligt Hallengren som pekar på kombinationen av att vården är hårt ansträngd, men också för att se till att samhället fungerar.

De fyller en mindre funktion, kan man väl ändå vara ärliga och säga, än vad vi hade hoppats och trott.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00